170 ezren váltottak idén egészségbiztosítót, az Általános Egészségbiztosító veszíti el a legtöbb kliensét

2023. október 16. - 12:25 | Belföld

170 ezren váltottak egészségbiztosítót - közölte az előzetes adatok alapján az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS), pontos számokat november végére ígér. Az átjelentkezők október végéig még meggondolhatják magukat és visszavonhatják a kérvényüket.

170 ezren váltottak idén egészségbiztosítót, az Általános Egészségbiztosító veszíti el a legtöbb kliensét
Fotó: TASR

„A Dôvera egészségbiztosító iránt volt a legnagyobb érdeklődés, körülbelül 40 ezer fővel emelkedhet ügyfeleinek száma, a legtöbb ügyfelet pedig várhatóan az állami Általános Egészségbiztosító (VšZP) veszíti el, körülbelül 50 ezret. A takarékossági intézkedések miatt a VšZP lefaragta átlépési kampányának költségeit” – tette hozzá Monika Hudecová, az ÚDZS szóvivője.

A hivatal folytatja az átlépési kampány kiértékelését, álláspontja szerint a toborzás során az egészségbiztosítók módszerei sokszor a törvényesség határát súrolták. Bírálta például a Dôvera ajánlatát, amely ingyenes elszállítást ígért biztosítottjainak az ország minden pontjáról a pozsonyi Bory kórházba. „Mivel közpénzek felhasználásáról van szó, a hivatal ellenőrzi az egészségügyi szállítási szolgáltatás felhasználását mindhárom egészségbiztosítónál, és az egészségügyi minisztériumban is” – mondta Ľubomír Andrassy, a Számvevőszék elnöke.

Az átlépési nyilatkozatot aláírók a hónap végéig meggondolhatják magukat, és visszavonhatják az átjelentkezésüket, személyesen, illetve elektronikus úton is. „A visszavonási kérvényhez csatolni kell az átjelentkezésnél használt személyazonosító igazolvány fénymásolatát is” – figyelmeztetett a hivatal. A visszavonási kérvényt postázni is lehet, de hivatalosan hitelesített aláírásnak kell szerepelnie rajta.

TASR