1,77 millióból környezetvédelmi élményközpontot tervez Dunaszerdahely, környezetvédő civilek szerint értelmetlen módon

2021. október 2. - 07:00 | Régió

1,77 millió euró értékű projektet nyújt be Dunaszerdahely városa, EU-s támogatást igényel egy élmény- és környezetvédelmi központ kialakítására. A projekt benyújtásáról szóló javaslatot a képviselő-testület már jóváhagyta.

1,77 millióból környezetvédelmi élményközpontot tervez Dunaszerdahely, környezetvédő civilek szerint értelmetlen módon
Az Üzleti és Tájékoztatási Központ, ahol az interaktív környezetvédelmi élményközpont megvalósulna - Cséfalvay Á. András

Hájos Zoltán polgármester ennek kapcsán kifejtette, hogy részben oktatási, részben környezetvédelmi jellegű létesítményről lenne szó, mely az Üzleti és Tájékoztatási Központban (Perfects) jönne létre, és interaktív módon mutatná be a csallóközi természetet, és foglalkozna a környezetvédelem számos területével, mint például a vízvédelem, a hulladékosztályozás és -feldolgozás, valamint a megújuló energiák.

„Azt a csapatot tudtuk megszólítani, amely a TANAP (Tátrai Nemzeti Park) múzeumát is tervezte. Egy fiatal és kreatív társaságról van szó. Érdekes és modern megközelítésben javasolják elkészíteni” – fogalmazott a polgármester.

A projekt 1,77 millió eurós ráfordítást jelent, melyből a város önrésze 88 ezer euró lenne. Ez magába foglalja a Perfects épületében lévő konferenciaterem teljes felújítását, ennek előcsarnokában működne az élményközpont egy része, továbbá kialakítanának két workshoptermet az emeleten, melyek egyike a tükörterem volna. Ezek korszerűsítését szintén tartalmazza a projekt.

Hájos úgy véli, az oktatási mellett turisztikai jelleget is kölcsönözhetnének ennek az élményközpontnak azzal, ha az ide látogató turisták figyelmét is felhívnák rá, akik ezen keresztül megismerhetnék a Csallóközt.

Egy épületben. Ez az a momentum, ami miatt értelmetlennek tartja a projektet a környezetvédő helyi civileket tömörítő HelloSzerdahely társulás. „Nem tudunk egyetérteni azzal, hogy a város egy épület helyiségeiben interaktív elemekkel építi meg ezt a központot” – szögezik le, hozzátéve: a diákokat túlterheli az online tér és a zárt helyiségekben való tanulás, ami még fontosabbá teszi egy olyan enviroközpont létrehozását, amely a gyerekeket a szabadban való tartózkodásra motiválja.

Úgy vélik, hogy ha érzelmeket és élményeket akarnak adni a látogatóknak, akkor azokat nem kapják meg az épületben, interaktív elemeken keresztül, hanem kint a természetben, a környezet felfedezése, megismerése, tanulmányozása közben.

„A gyerekek környezeti nevelése nem történhet úgy, hogy (...) gyönyörű képeket vetítünk az érintetlen természetről, és eközben a városban kivágjuk a maradék egybefüggő faövezeteket, amelyek a kulturális és szabadidőpark tájképi és esztétikai jellegét alkották, és térkővel helyettesítjük őket. Ez is a jövő nemzedékek környezeti nevelése” – húzta alá a HelloSzerdahely.

Teljes reakciójuk alább olvasható:

(SzT)