18 évnyi bújkálás után elítélték az apagyilkost

2015. október 1. - 22:27 | Régió

Az Eperjesi (Prešov) Járásbíróság csütörtökön tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Gustáv M.-et, aki még 1996-ban késelte halálra saját apját.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott ügyvédje fellebbezett, mivel álláspontja szertin védence önvédelemből ölt.

1996 május 1-jén az eperjesi szülői ház konyhájában egy családi veszekedést lezárva Gustáv megkéselte saját apját. Az akkor 25 éves férfi elmenekült, 18 évig ismeretlen helyen tartózkodott, míg 2014 szeptemberében egy varsói közúti ellenőrzés során régi járművezetői igazolványa buktatta le. Nemzetközi körözés alatt állt, Lengyelország pedig kiadta Szlovákiának.

Gustáv hazai bírósági eljárása idén május 7-én kezdődött.

A gyilkossággal kapcsolatban beismerő vallomást tett, de azt állítja, csak önvédelemből ölt.

Anyját tanúként hallgatta meg a bíróság, és a nő azt állította, hogy férje akkoriban már jó ideje uralkodóan viselkedett fiával. A legutolsó veszekedés azért pattant ki közöttük, mert az apa fia szemére vetette annak "elfogadhatatlan" barátnőjét, aki akkoriban férjezett volt. Attól is tartott, hogy a fiú és a nő majd eltékozolják azt a pénzt, amit Gustáv abból szerzett, hogy eladta szülei által vásárolt lakását.

Az anya állítólag nem tudta, hogy fia külföldön bújkál, azt hitte, hogy halott.

Az eltűnését követő nyolcadik évben halottnak nyilváníttatta, mert így akarta megoldani a fia után hátrahagyodt tulajdonjogi ügyeket, és hozzá akart férni a már említett lakás eladásából származó pénzhez.

Ha Gustáv M. 1996-ban nem menekül el az ítélet elől, már nyolv éve szabadlábon lehetne.

(tasr/para)

Címkék: krimi, késelés, apagyilkos