1,8 millió végrehajtási eljárást szüntethetnek meg, ha ez tényleg átmegy

Összesen 1,8 millió végrehajtási eljárást érinthet az exekúciós amnesztia, amelyet a választások előtt Boris Kollár pártja tűzött a zászlajára, most viszont a kormánykoalíció tervezi keresztülvinni.

1,8 millió végrehajtási eljárást szüntethetnek meg, ha ez tényleg átmegy
Illusztráció

A választások előtt sokan populista és irreális lépésnek tartották a végrehajtások megszüntetését, most viszont a kormány ott tart, hogy napokon belül jóváhagyhatja az erre vonatkozó jogszabályt.

A Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi tárcája által kidolgozott javaslatról hétfőn már tárgyalt a koalíciós tanács, most pedig már a kormány asztalán van. Összesen 1,8 millió végrehajtási eljárást érinthet, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy ez mennyi személyt jelent, de körülbelül egymilliót. 

A Szlovák Végrehajtói Kamara adatai szerint sokan vannak, akik ellen több végrehajtási eljárás egyszerre van folyamatban. A rekorder egy személy, aki ellen egész pontosan 144.

Néhány érdekes adat:
Személyek száma, akik ellen eljárás folyik: 968 986 
Akik ellen egy: 517 908
Kettő: 152 154
Három: 79 243
Négy: 50 732
Öt: 35 553
Hat: 26 255
Hét: 107 141
Száznegyvennégy: 1

Žitňanská véleménye szerint a végrehajtói amnesztiával lezárhatják azokat az eljárásokat, amelyek során valójában éveken keresztül egyetlen eurót sem sikerült behajtani. Igazságügy-miniszterként tavaly már a végrehajtásokkal, illetve a személyi csőddel kapcsolatosan is új szabályokat vezettek be, ám ezek csak az újabb eljárásokra vonatkoznak. A bíróságokon ugyanakkor ott van még 3,7 millió régi eljárás, amivel nincs mit kezdeni. Az adósok ugyanis gyakran inkább feketén dolgoznak, vagy munkanélküliek maradnak, mivel ellenkező esetben a végrehajtó leemeli a számlájukról a fizetésük nagy részét.

Az még nem világos, ki hogyan járhat jól az amnesztiával, illetve milyen feltételekkel szüntethetők meg majd az egyes eljárások, mivel egyelőre nem hozták nyilvánosságra a tervezetet, majd csak azután, hogy a kormány megegyezett annak végleges formájáról.

Azt viszont tudni, hogy ez alapján csak azokat az adósságokat lehet elengedni, amelyeket az állam követel.

Aránylag a legtöbb végrehajtási eljárás a Szociális biztosító által behajtandó tartozásokat érinti, tulajdonképpen minden ötödik. Ezt az egészségügyi biztosítók követik, majd a pozsonyi közlekedési vállalat, a belügyminisztérium és a rendőrség.

A Szociális biztosító esetében Andrej Danko már jelezte, hogy a 2008-ban és 2010-ben elfogadott általános kegyelem elvét alkalmazná a Szociális biztosítónak tartozók esetében. Eközben állítja, nem szeretnék megtanítani az embereket arra, hogy elkerüljék a fizetést, és nem szeretnék segíteni azokat, akik mégis erre törekszenek.

A Szociális biztosítónak egyébként 131 470 személy összesen 670 millió euróval tartozik. Nem áll jól az Általános Egészségbiztosító (VšZP) sem, amely tavaly 259 ezer végrehajtási eljárásról tájékoztatott, melyek együttesen 196 millió eurónyi adósságot foglalnak magukba.

A Dôvera a tavalyi év végén mintegy 400 ezer aktív végrehajtási eljárásról adott számot, összesen 107 millió eurónyi adóssággal. A másik magánbiztosító, az Union 45 millió eurónyi tartozást próbál behajtani.

Éppen Danko volt az, aki az egészségbiztósítók adósságainak elengedéséről is beszélt, viszont a háromból kettő magáncég, ők pedignem kívánnak erről nyilatkozni, míg nem látják a végleges kormányjavaslatot.

A Dôvera ugyanakkor tavaly egy saját verzióját próbálta ki az amnesztiának. Annak esetében, aki az év végéig törlesztette a behajtandó összeg felét, megszüntették a végrehajtást, és kifizették annak költségét.

A napokban várható a kimutatásuk arról, hogy ez mekkora összeget jelent, szóvivőjük viszont jelezte, hogy kb. négyezren léptek.

Egyelőre nem világos, hogy ki fizetné ki a végrehajtókat. A parlamenten kívüli KDH például kiszámolta, hogy ha ezt az állam vállalná magára, akkor az kb. 30-50 millió eurójába kerülne az adófizetőknek.

A végrehajtói kamara már korábban is kritizálta ezt az intézkedést, mivel szerintük az embereket ez épp arra ösztönzi, hogy ne fizessenek, mert az állam a végén úgyis megmenti őket.

(SME)