18 szlovákiai személyt vettek őrizetbe Bécsben a fiatal prostik ügyében

Bécsben jelenleg 18 szlovákiai lakost tartanak fogva a fiatal prostituáltak ügyében, akik egyéb súlyos bűncselekményeket is elkövettek. Erről Harald Sörös, a bécsi rendőrség szóvivője tájékoztatatta a TASR hírügynökséget csütörtökön. Elmondása szerint mindegyikük Losonc környékéről származik. A fiatalok ellen szexuális erőszak, lopás, rablótámadás, vagyon elleni bűncselekmény és gyilkossági kísérlet ügyében indítottak eljárást. Néhányukat közülük 15 éves börtönbüntetés fenyeget.

A nyomozás csaknem egy évig tartott, az ügyben 18 elfogatóparancsot adtak ki, 30 személy ellen indítottak eljárást és 80 bűncselekményt tártak fel.

Az ügy először februárban került a figyelem középpontjába. Egy 16 tagú banda 15-30 év közötti tagjai, akik egy losonci járásbeli faluból érkeztek Bécsbe, szexuális szolgáltatásokat kínáltak az osztrák főváros központjában, továbbá vagyon elleni bűncselekményeket követtek el. Az illetők Bécsbe szállítását egy 55 éves, kerekesszékhez kötött, 11-szeres apa szervezte a társával. Az idősebb férfi a saját fiait is prostitúcióra kényszerítette. Ő és a társa is előzetes letartóztatásban van, emberkereskedelem, valamint határon átnyúló prostitúció ügyében indítottak eljárást ellenük.

Az érintett fiatalemberek az ORF rádió értesülései szerint a szlovákiai magyar kisebbséghez tartoznak, és semmilyen iskolai végzettséggel nem rendelkeznek. Bevételük egy részét át kellett adniuk a szállításért és a „védelemért” cserébe. Bécsben gyakran a szabad ég alatt kellett aludniuk, néha befogadták őket a stricik. Részben a rokonaik nyomására utaztak Ausztriába, hogy ilyen módon keressenek pénzt. Az ügyben a kábítószer is szerepet játszott. Erről szerdán tájékoztatott az APA hírügynökség és az ORF közszolgálati rádió rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Az első feljelentés 2017 májusában érkezett a kerületi bűnügyi hivatalhoz, amikor is hárman megtámadtak egy 78 éves férfit a lakásán. Egy hónappal később Szlovákiában őrizetbe vettek egy 22 éves, szlovákiai gyanúsítottat. Januárban aztán újabb támadás történt, egy 66 éves férfit bántalmaztak, aki a támadást követően hat hétig kómában volt. A két gyanúsított jelenleg is előzetes letartóztatásban van Bécsben, elmarasztaló ítélet esetén 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

A nyomozók rövidesen azzal a Bécs központjában lévő negyeddel hozták összefüggésbe a bűncselekményeket, amely a melegek találkozóhelyeként híresült el. A kirabolt vagy meglopott áldozatok többsége – részben nős férfiak, az egyszerű munkástól kezdve az akadémikusig, a negyven felettiektől egészen a csaknem 80 évesig – azonban nem tett feljelentést, vagy hamis adatokat adott meg. Sokan közülük maguk is elkövetők voltak, vagy féltek a szexuális irányultságukkal összefüggő zsarolástól. 

A szlovákiai gyanúsítottakat 19 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, köztük bűnszervezet alapításával is. Időközben 12 osztrák állampolgár ellen is eljárást indítottak.

TASR