18 településen választanak polgármestert és képviselőt szombaton

2024. február 10. - 07:42 | Régió

Szombaton reggel hét órakor 18 szlovákiai településen megnyíltak a szavazóhelyiségek. A polgármestert és a képviselő-testületi tagokat a lakosok pótlólagos önkormányzati választáson választják meg.

18 településen választanak polgármestert és képviselőt szombaton
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

A szavazóhelyiségek este 10 óráig tartanak nyitva.

Kezdetben 20 településen írtak ki választásokat. Starina és Krná községekben azonban nem voksolnak, mert senki sem nyújtott be jelöltlistát.

Polgármestert és a képviselőket választanak Brezovecben. Polgármester-jelöltekre Plavecký Mikuláš (Detrekőszentmiklós), Darnya (Drňa), Nechválova Polianka, Szentmihályúr (Michal nad Žitavou), Chlebnice, Malé Borové és Žehňa falvakban lehet voksolni. Kvačany, Gerlice (Hrlica), Trnava Hora, Brunovce, Brieštie, Mošovce, Gyurki (Ďurkovce), Piskorovce, Semse (Šemša) és Kásó (Kašov) lakosai csak képviselőket választanak.

A választópolgár csak az állandó lakóhelye szerinti településen szavazhat. A szavazóhelyiségben külföldi esetében személyi igazolványt vagy lakcímigazolványt kell bemutatni.

Az önkormányzati vagy városi képviselő-választás szavazólapján a választó legfeljebb annyi jelölt sorszámát karikázhatja be, ahány képviselőt választhatnak az adott választókerületben. Egy választópolgár csak egy polgármesterjelöltl jelölt számát karikázhatja be.

Az a választópolgár, aki súlyos, különösen egészségi okból nem tud a szavazóhelyiségbe jönni, hordozható urnát kérhet a kerületi választási bizottságtól.

A települési önkormányzati testületek időközi választását akkor írják ki, ha azt egyik településen sem tartották meg, azt különböző okok miatt meg kell ismételni, ha a polgármester vagy a képviselő lemondott és mandátuma leváltás nélkül járt le. A törvény azt is előírja, hogy a választást meg kell ismételni, ha korábban érvénytelennek nyilvánították azt.

TASR/para