180 ezer ember vált egészségbiztosítót a jövő évtől

2022. november 23. - 14:58 | Belföld

180 ezer ember vált egészségbiztosítót a jövő évtől. A Dôvera és az Union magán egészségbiztosító ügyfeleinek száma bővül, míg az állami tulajdonban levő Általános Egészségbiztosítótól (VšZP) többen elmentek - derül ki az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou - ÚDZS) által közzétett előzetes eredményekből.

180 ezer ember vált egészségbiztosítót a jövő évtől
Fotó: TASR - illusztráció

A Dôvera ügyfeleinek száma 13 250 fővel bővül, az Unioné 6701-gyel. A VšZP-től ezzel szemben 19 951 ügyfél távozik.

Az ÚDZS 213 395 biztosítóváltásra vonatkozó kérvényt regisztrál, ebből előzetesen 180 399-et fogadtak el, 32 996-ot nem.

A biztosítottak számának általános csökkenése ellenére a VšZP közölte, örül az eredménynek. Kiemelte, hogy az új évben több mint 60 ezer új biztosítottja lesz. „A VšZP továbbra is Szlovákia legnagyobb egészségbiztosítója. Az új évtől 61 288 új ügyfelünk lesz, ami közel 12 százalékos növekedést jelent a tavalyi eredményhez képest" - közölte az Általános Egészségbiztosító.

A Dôverának 71 514 új ügyfele lesz jövőre. „Nagyon örülünk, hogy több mint 70 ezer új ügyfél választotta a Dôvera egészségbiztosítót. Másrészt viszont sajnáljuk, hogy néhány ügyfelünk úgy döntött, átpártol a konkurenciához" - fogalmazott a biztosító.

Az Unionnak 47 597 új ügyfele lesz. „Az Union egészségbiztosítónak idén is sikerült növelnie az ügyfelei számát. Január 1-jétől az Union közel 650 ezer ügyfelének nyújt egészségbiztosítást" - közölte a biztosító.

Az adatok azt mutatják, hogy Szlovákia legszegényebb településein közel 60 ezer ember öt év alatt háromszor vagy annál többször váltott egészségbiztosítót. A legtöbb ilyen eset a Stará Ľubovňai járásban található Lomnička községben volt, ahol a lakosok 40 százaléka háromszor vagy többször váltott biztosítót. Ezt követi a Vranov nad Topľou-i járásbeli Ruská Voľa (34 százalék) és a rimaszombati járásbeli Lipóc (Lipovec) (33 százalék).

Évente egyszer, szeptember 30-ig lehet egészségbiztosítót váltani. Az új szerződés a következő év januárjától lép hatályba.