1848, te Csillag!

2017. március 16. - 07:44 | Régió

1848 bátor hőseire emlékeztek a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Sportgimnázium diákjai.

1848, te Csillag!
Az iskola felvételei

Az zenés irodalmi műsorban elsősorban a márciusi ifjak aznapi tetteivel foglalkoztak, naplóikból részleteket felolvasva megidézték a dicső nap történéseit és képzeletben végigjárták a forradalom főbb állomásait.

A Petőfi, Vasvári, Irinyi, Vajda, Jókai, Táncsics és Landerer történelmi jelentőségét bizonyító sorokon kívül elhangzottak továbbá a naphoz fűződő versrészletek is, az alkalmi diákkórus tolmácsolásában pedig felcsendült a híres Kossuth-nóta, a Talpra magyar népzenei változata ill. a Tavaszi szél vizet áraszt című dal is, néptánc kíséretben.

A megemlékezés forgatókönyvében megfértek egymás mellett a hagyományos ill. modern felfogásban interpretált költemények. Így Petőfi Föltámadott a tenger című költeményét formabontó rappelő előadásban, A nép nevében címűt pedig klasszikus feldolgozásban hallgathatták meg a középiskolások.

Bánházi Dóra az iskola tehetséges énekese a Három harang című dal előadásával emelte az ünnep fényét. A műsort Heltai Jenő: Szabadság c. versének néhány sorával:

„ Szabadság ! Ezt a megszentelt nevet

Könnyelműen, ingyen ajkadra ne vedd!

Tudd meg: szabad csak az,

Aki oly áhítattal mondja ki,

Mint Istenének szent nevét a jó pap.

Szabad csak az, kit nem rettent a holnap.”

és a Himnusz eléneklésével zárták.

-kl-