19 millió euróval csökkenne Nagyszombat megye költségvetése jövőre, ha Matovič csomagját elfogadnák

2022. május 18. - 14:48 | Belföld

Energiaárstop bevezetését kéri a Szövetség az önkormányzatok esetében, és tiltakozik a költségvetésük tervezett csökkentése miatt is. A kormány a családtámogatások növelésének keretében növelné az adóbónuszt, ami az önkormányzatok bevételeit csökkentené több százmillió euróval.

19 millió euróval csökkenne Nagyszombat megye költségvetése jövőre, ha Matovič csomagját elfogadnák
Fotó: Szövetség

Likvidációs hatással lehetnek az önkormányzatokra a kormány tervei a Szövetség szerint, elsősorban Igor Matovič szociális csomagjának negatív hatására hívta fel a figyelmet Forró Krisztián pártelnök.

„Az önkormányzatok pénzügyi helyzete folyamatosan romlik, ezért petíciót kezdeményezünk, amelynek két célja van: a kormány vezessen be energiaárstopot az önkormányzatok számára, és állítsa le a tervezett pénzügyi elvonásokat, amelyekkel ellehetetlenítené az önkormányzatok működését” – jelentette be Forró.

A pénzügyminisztérium a gyermekek után járó adóbónusz emelésélt tervezi, amely jövőre több százmillió eurót vonna el az önkormányzatoktól, mivel azok a személyi jövedelemadóból befolyt összeget kapják meg a kormánytól. A párt arra kéri az önkormányzatok érdekvédelmi szervezeteit, hogy szervezzenek tiltakozóakciókat, ők ezeket szívesen támogatják

Berényi: Matovič nem mond igazat

Igor Matovič azt állítja, hogy ez nem okozna csökkenést az idei költségvetéshez képest, de ez Berényi József, a Szövetség MKP Platform elnöke, Nagyszombat megye alelnöke szerint nem igaz.

„Az adó-előrejelzéshez képest jövőre a szociális csomag bevezetésének hatására 19 millió euróval kapna kevesebbet Nagyszombat megye, miközben jövőre 13 millióval kaptunk volna többet az ideinél” – mondta Berényi.

A megye bevétele a személyi jövedelemadóból idén az előrejelzések szerint 115 millió euró lenne, ez jövőre 128 millióra emelkedne. Ha azonban életbe lép Matovič csomagja, csak 109 millióra számíthat a megye, ami az ideihez képest is 6 milliós csökkenés.

Berényi szerint a kormánynak figyelembe kellene vennie azt is, hogy az infláció, elsősorban az energia-, az élelmiszer- és az építkezési anyagok árának emelkedése miatt az önkormányzatok kiadásai durván emelkednek. „Az energiaárak miatt 30 százalékos kiadásnövekedésre számítunk, az útjavítások ára 40 százalékkal emelkedhet, a bérek valorizációja, az építkezések további pluszköltséget igényelnek” – mondta Berényi. A bevételeik lefaragása szerinte veszélybe sodorja az önkormányzati intézmények, például szociális otthonok, idősotthonok, kulturális intézmények fenntartását.

Nemcsak a megyéket, a falvakat is veszélyezteti a kormány

Balódi László (Szövetség Híd Platform), Hodos polgármestere szerint a kormány nem viselkedik az önkormányzatok partnereként. „A vonatkozó törvények értelmében a költségvetésünket az állam biztosítja, ha nem kapunk pénzt, akkor nem tudjuk biztosítani a szükséges szolgáltatásokat a lakosoknak” – mondta Balódi. Szerinte egy 2000 lakosú településen idén is több tízezer eurós pluszkiadással kell számolni.

„Csak az áram árának emelkedése 15-20 ezer eurót, a gáz, a fűtés plusz 20 ezer eurót, a szemételszállítás plusz 25 ezer eurót visz el” – mondta a polgármester.

Matovič rosszul számol, vagy nem mond igazat

Őry Péter (Szövetség MKP Platform), Csallóközcsütörtök polgármestere szerint a pénzügyminiszter rosszul számolt akkor is, amikor azt állította, hogy az önkormányzatok bevételei megduplázódtak az utóbbi 10 évben.

„2011-ben 4 milliárd euró volt a bevétel, 2021-ben 6 milliárd, vagyis az csak 50 százalékos emelkedés” – mondta Őry.

Szerinte az is nagyon gyenge érv a pénzügyminiszter részéről, hogy az önkormányzatok gazdálkodása az utóbbi években pluszos volt. „Az önkormányzat köteles nullszaldós vagy pluszos költségvetést kialakítani a folyó kiadásokra” – mondta Őry. Szerinte ez arra szolgál, hogy a következő évben a megtakarításból tudjanak fejleszteni.

- lpj -