19. századi rozsnyói diákokról szóló kiadványt mutatnak be a helyi múzeumban

2020. január 28. - 08:16 | Kultúra

Február 4-én, kedden, 16 órától mutatják be a rozsnyói Bányászati Múzeum galériájában Szögi László magyar történész és levéltáros publikációját, amely a Püspöki Szeminárium és Bölcsészeti Líceum 1814 és 1852 közötti diákéletének sokrétű elemzésével foglalkozik.

19. századi rozsnyói diákokról szóló kiadványt mutatnak be a helyi múzeumban
Forrás: travelguide.sk

"Sokan közülünk ezekbe az iskolákba jártunk, mások talán naponta elsétálnak mellettük anélkül, hogy tudatosítanák a fontosságukat és azt a nélkülözhetetlen szerepet, amelyet a város történelmi fejlődésében betöltöttek. Kevesen kutatták eddig a rozsnyói Püspöki Szeminárium történetét, amely 135 éves fennállása alatt több mint ezer papot nevelt ki, olyanokat, akik a Bölcsészeti Líceum elvégzése után nyertek felvételt ide" – fejtette ki Silvia Lörinčíková, a rozsnyói püspöki levéltár munkatársa, aki vezetni fogja a könyvbemutatót.

A kiadvány, melynek teljes címe "A rozsnyói felsőoktatás intézményeinek hallgatói, 1814 – 1852. A Püspöki Szeminárium és Bölcsészeti Líceum", a történelmi Magyarország felsőoktatási intézményeinek történetét bemutató sorozat 19. darabja.


(TASR)