19 új bérlakást adnak át Légen

2020. augusztus 13. - 15:05 | Régió

Hamarosan 19 új bérlakást ad át Lég (Lehnice) önkormányzata. Két évtized alatt kilenc bérházat, összesen 140 bérlakást építettek.

19 új bérlakást adnak át Légen
-illusztráció- (Fotó: TASR/Henrich Mišovič)

Szitási Ferenc polgármester elmondta, 2020-ban erre a célra 362 930 euró támogatást kapott a község a közlekedési minisztériumtól.

A Dunaszerdahelyi járásban fekvő, 3000 lakosú falu vezetése magánbefektetőtől vásárolta meg a házat, az épület értéke 907 341 euró. A különbséget az Állami Lakásfejlesztési Alaptól kapott összegből fedezték. „Még mindig 100 lakáskérvényt regisztrálunk" - mondta Szitási.

Az új épületben kétszobás, legfeljebb 50 négyzetméter alapterületű lakások vannak.

„Tapasztalataink szerint az ekkora lakások megfelelnek az egyedülállóknak és elég a családoknak is"

- mondta a polgármester a TASR-nek.

A havi bérleti díj az energiaszámlák nélkül mintegy 200 euró lesz. Az új bérlőkről a lakásokért felelős bizottság dönt, Szitási elmondta, az nem feltétel, hogy a kérvényezőnek Légen legyen az állandó lakhelye.

„Korábban például kiutaltunk lakást olyan pedagógusoknak, akik hozzánk jöttek tanítani"

- mondta.

Az első bérházakat önerőből építette az önkormányzat a saját telkén, de később hatékonyabb megoldásnak találták, ha kész házat vásárolnak meg a befektetőtől. Ezért a bérlakások nem egy lakótelepen, hanem a község más-más pontjain állnak.

„Érdekünk az, hogy stabil hátteret nyújtsunk a fiataloknak. Ha nem gondoskodnánk a lakhatásukról, meglehet, hogy 600 ember elhagyná a falut"

- mondta a polgármester. Éppen ezért, ha lehetőség nyílik rá, további bérlakásokat alakítanak ki Légen.

TASR