1956-tal kapcsolatos kiállítás nyílt Pozsonyban

2016. október 20. - 15:58 | Belföld

Ezerkilencszázötvenhat egyszerre magyar és közép-európai ügy - jelentette ki Balog Zoltán, a mgyarországi emberi erőforrások minisztere csütörtökön Pozsonyban, ahol Marek Madarič kulturális miniszterrel közösen megnyitották az 1956 - A szabadságért és a függetlenségért című kiállítást.

1956-tal kapcsolatos kiállítás nyílt Pozsonyban
Fotó: culture.gov.sk

A szlovák kulturális tárca épületében november végéig megtekinthető kiállítás ünnepélyes megnyitóján mondott beszédében Balog Zoltán Márai Sándort idézve kijelentette: a szabadság nagy dolog, olyan, amely alkalmassá tesz arra, hogy magyarok és szlovákok közösen emlékezzenek.

Elmondta: a magyaroknak 1956-ban a szabadságért folytatott harca azért is volt közép-európai ügy is, mert inspirációt jelentett minden olyan népnek, amelynek országában megszálló csapatok voltak, mert tudták, hogy ebben a harcban az ő szabadságukról is szó van.

"Ha nem lett volna 1956, akkor valószínűleg nem lett volna 1968 és 1989 sem" - jelentette ki Madarič a prágai tavaszra és a rendszerváltoztatásra utalva.

A találkozón részt vett Bugár Béla, a Híd elnöke, és Rigó Konrád, a kulturális tárca hidas államtitkára is. “A miniszteri találkozó nagyon konstruktív hangnemben zajlott. A borsi Rákóczi-kastély felujításáról és akommunizmus áldozatainak közös V4-es állásfoglalásáról is egyeztettünk. Az ezt követő kiállításmegnyitó pedig kiválóan igazolta a két fél közötti jó viszont. Számomra külön öröm, hogy Balog Zoltán a beszédében kiemelte a Kisebbségi Kultúrális Alapot is.” - nyilatkozta Rigó a Paraméternek.

(MTI/p.)