20, 30 és 50 ezres "jutalmakat" kért távozófélben az egykori adóhatósági góré, Imrecze, amiért megkötötték a haverjával a gigabiszniszt!

2022. szeptember 20. - 14:58 | Belföld

A bíróság előtt hallgatták meg a Vámszedő (Mýtnik) fedőnevű ügy két koronatanúját, a rendőrséggel együttműködő František Imreczét, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatóját és Michal Suchoba IT-vállalkozót. Korábban csak a rendőrségnek tett vallomásaikból rajzolóott ki az adóhatóságon belüli korrupt rendszer és sablon, most erről a bíróságon is nyilatkoztak.

20, 30 és 50 ezres "jutalmakat" kért távozófélben az egykori adóhatósági góré, Imrecze, amiért megkötötték a haverjával a gigabiszniszt!

Imrecze a meghallgatása elején beszélt arról, hogy amikor távozóban volt az adóhatóság éléről, mivel felmerült, hogy pénzügyminiszter lesz belőle, megkérte Suchobát, hogy fizessen egyfajta jutalmat azoknak az alkalmazottaknak, akik úgymond segítettek neki jókora haszonra szert tenni a hatóságon belül elnyert tenderével. Imrecze egy sárga cetliről beszélt, amelyre fel voltak írva a neveik és egy-egy összeg a nevük mellett.

Köztük volt két magas beosztású hivatalnok is a Pénzügyi Hatóságtól, Kornélia Černá, aki a közbeszerzési osztályt vezette, és Denisa Židová, aki pedig a jogi osztályt. Előbbinek Imrecze 20, utóbbinak 30 ezer euró jutalmat javasolt. Most mindketten a vádlottak padján ültek. Suchobának állítólag voltak kifogásai némelyik névvel kapcsolatban, végül azonban mindenkit kifizetett. Maga szerette volna viszont megjutalmazni Lenka Wittenbergerovát, aki Imrecze utódja volt a hatóságnál. Ő 50 ezer eurót kapott, és vádlottként el is ismerte, azóta pedig már jogerősen elítélték. Júniusban 2 év börtönt kapott 5 évre felfüggesztve, valamint 50 ezer euró pénzbüntetést.

Imrecze 100 ezer eurót kapott borítékban a "jutalmakra", ebből 50 ezret adott volna kollégájának, Milan Gregának, ő viszont többször is elutasította a találkozót, és időközben szavai szerint elköltötte. Egyébként Imrecze letartóztatásakor átadott a rendőrségnek 202 ezer eurónyi pénzt (bankszámlán), és azt mondta, hogy ebben van benne a Gregának szánt 50 ezer is. A 100 ezer euró másik fele ment a két hivatalnoknőnek.

Denisa Židovával állítólag baráti volt a viszonya, az ő "jutalmát" a pozsonyi River Park-ban található lakásában adta át, miközben a nő meg sem nézte, mi van benne. Černának bent adta oda a pénzt a hivatalban, a nő szintén nem nézte meg, mi van benne, csak elvette és betette a táskájába - állítja Imrecze.

A bíróságon azt is mondta, sajnálja, hogy volt kollégáival együtt ül a bíróság előtt, ugyanakkor szavai szerint Suchobának segített a legtöbbet annak érdekében, hogy az ő Allexis nevű cége legyen a Pénzügyi Hatóság IT-rendszerének beszállítója, és szerette volna, ha a vállalkozó az így szerzett óriási nyereségén osztozna.

Ondrej Repa ügyész kérdésére még elmondta, hogyan került kapcsolatba a hölgyekkel a hivatalnál. Kornélia Černát állítólag 2012-től ismeri és őt Jozef Brheľ Smer-kézeli oligarcha ajánlotta neki.

"Idősebb Jozef Brheľ jelöltje volt, aki nagy befolyással volt a pénzügyminisztériumon történtekre" - mondta.

Židová már Imrecze érkezésekor is ott dolgozott az adóhatóságnál, akkoriban a közbeszerzési részlegen, majd a jogi részlegen, végül Imrecze kabinetfőnöke lett.

Mielőtt aláírták volna a szerződést az Alexisszel, Černá volt az egyike azoknak, akik aláírták számára a kivételt, melynek köszönhetően megvalósulhatott a biznisz, melynek részleteit később titkosították. Emiatt aztán nem kerültek nyilvánosságra a több milliós szerződés részletei.

Imrecze arról is beszélt, hogy amikor az adóhatósághoz érkezett, Brhel felhívta, és invitálta egy találkozóra a Hilton hotel 10. emeletére, ahol az irodája volt. Megkérdezte Kažimírt, hogy találkozgasson-e az oligarchával, ő pedig szavai szerint azt válaszolta, hogy igen, de csak óvatosan.

Az egyik első ilyen találkozón aztán megjelent a Pénzügyi Hatóság gazdasági részlegének igazgatója, Martin Fleischer is, ami Imreczét meglepte. Brhel akkor közölte, hogy szeretne saját embert állítani a közbeszerzési részleg élére, ő lett végül Kornélia Černá.

A két hivatalnoknő pere hétfőn kezdődött, mindketten tagadják bűnösségüket.

(Aktuality.sk)