20 eurós bírságot kaphat az is, aki a szemetes mellé dobja a hulladékot

2022. október 24. - 17:30 | Belföld

20 eurós bírságot kaphat az, aki nem az utcai szemetes kosárba dobja a hulladékot, ugyanis a közterület-szennyezés szabálysértésnek minősül – hívta fel a figyelmet a közösségi hálón a környezetvédelmi minisztérium zöld vonala.

20 eurós bírságot kaphat az is, aki a szemetes mellé dobja a hulladékot
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

Az utcákon és a természetben található szemét egy része a fedél nélküli szemétgyűjtőkből származik, bár nagy részüket szándékosan dobják ki. „A köztéri szemetelés tipikus példája egyebek mellett a cigarettacsikk eldobása, továbbá a rágógumik, az édességek csomagolópapírjai, a PET-palackok és a műanyag táskák és zacskók” – mutatott rá a tárca.

Az eldobott hulladékot a szél a folyóvizekbe hordhatja, így egészen a tengerekig juthatnak. „A szemét nem tűnik el, csak áthelyeződik, emellett csúfítja és károsítja a környezetet és veszélyezteti az emberek egészségét és az élővilágot” – írta a minisztérium, és példákat is felsorolt. Mint írta, a madarak lenyelhetik a csikkeket, mert tápláléknak hiszik, vagy hogy a joghurtos doboz rászorulhat a sündisznó fejére, minek következtében megfulladhat vagy éhen pusztulhat.

Szintén gyakori, hogy az eső a csatornákba mossa a hulladékot, azok eldugulása pedig óriási károkat okozhat.

TASR

Címkék: szemét, pénzbírság