20 év után újraindították a nyomozást a Remiáš-gyilkosság ügyében!

2016. április 1. - 11:52 | Belföld

Ez nagy hír, ugyanis ahhoz köze lehetett a Mečiar-korszak Ivan Lexa vezette titkosszolgálatának.

20 év után újraindították a nyomozást a Remiáš-gyilkosság ügyében!

20 év múltán indította újra a nyomozást a rendőrség Róbert Remiáš rendőrtiszt meggyilkolása ügyében - erősítette meg a SME érdeklődésére a Pozsonyi Kerületi Rendőrkapitányság. Remiáš volt az összekötője az ifjabb Michal Kováč külföldre való elhurcolása ügyében koronatanúként fellépő Oskar Fegyveresnek. Fegyveres azt követően, hogy a rendőrségen tanúvallomást tett arról, hogy a SIS áll az államfő fiának elrablása mögött, külföldre menekült.

Remiáš autója 1996 áprilisában robbant fel. Ivan Lexa ügyvédei és a HZDS egyes képviselői viszont azt állították, baleset történt. Röviddel a halála előtt Remiáš elmondta a nyomozóknak, hogy szerinte a SIS figyeli őt.

Jozef Roháč és Imrich Oláh akkoriban, amikor gyanúsítottak voltak

A Remiáš-gyilkossággal az alvilág olyan ismert végrehajtóit gyanúsították, mint Jozef Roháč vagy Imrich Oláh. A gyilkosság ügyében 2008-ban állították le a nyomozást.

Később szokás lett arra hivatkozni, hogy az ügyben folytatandó nyomozást a Mečiar-féle amnesztiák gátolják. Tavaly még erre hivatkozott Tibor Gašpar országos rendőrkapitány is,

Dušan Kováčik speciális ügyész azonban talált egy jobb indokot. Szerinte olyan verzió nem is állt fenn, miszerint a Lexa-féle SIS állt a robbantás mögött.

Jozef Šátek, az ügyben nyomozó csoport egykori vezetője azonban kizárja, hogy kapcsolat állna fenn az amnesztiák és gyilkosság között. Szerinte az igazság az, hogy átfedés valóban létezik az elnök fiának elhurcolása és a gyilkosság között, az amnesztiák azonban az elhurcolásra vonatkoztak. Šátekkel kapcsolatban külön érdekesség, hogy amikor a nyomozócsoportja a SIS-féle szálon indult el, őt leváltották az éléről.

A Remiáš-gyilkosság ügyében először a Mečiar-korszak után indult nyomozás, 2002-ben azonban ezt felfüggesztették az amnesztiákra hivatkozva. Később újraindították, 2006-ban viszont bizonyítékok hiányára hivatkozva szüntették meg. Tettek még egy kísérletet, 2008-ban azonban ismét akadályokba ütköztek, és mostanáig nem folytatódott a vizsgálat.

Tavaly azonban megjelent Mikuláš Černák "életrajzi" könyve, melyben a szlovákiai alvilág fénykoráról számolt be. Ebben feltette a kérdést, hogy

vajon kitől kellett volna akkor félnie, "amikor az állam élén Vladimír Mečiar állt, aki a SIS-szel elraboltatta ifjabb Kováčot, a maffiával pedig meggyilkoltatta Remiášt. Az egész szlovákiai alvilág Kassától Pozsonyig tudott erről, ilyen államtól kellett volna félnünk?"

- fogalmazott.

TASR/SME/para