20 éve a SIS egy osztagot küldött Fegyveres likvidálására

2018. január 25. - 18:43 | Belföld

Ezzel összefüggésben hallgatták ki most az ifjabb Michal Kováč elrablása ügyének egykori koronatanúját.

20 éve a SIS egy osztagot küldött Fegyveres likvidálására
Oskar Fegyveres (Fotó: SITA)

Oskar Fegyverest a Legfőbb Ügyészség idézte be kihallgatásra annak kapcsán, hogy megnyitották az ellene tervezett gyilkossági kísérlet ügyét. A szlovák titkosszolgálat (SIS) 1997-ben ugyanis egy osztagot tervezett kiküldeni Svájcba, ahol akkoriban Fegyveres tartózkodott, és az alakulat célja az volt, hogy likvidálják őt.

Andrea Predajňová ügyészségi szóvivő megerősítette, hogy Fegyveres valóban megjelent náluk, többet azonban nem árult el, nehogy meghiúsuljon a nyomozás emiatt.

Hasonló szellemben nyilatkozott maga Fegyveres is a SME napilap megkeresésére.

Az ügyészség egyébként azt követően nyitotta meg az ügyet, hogy egy Maliban található börtönből vallomást tett Ľuboš Kosík, a SIS egy másik exügynöke. Ő ugyanakkor már 2015-ben és 2016-ban is beszélt minderről, amikor még idehaza tartózkodott. Mostanáig azonban a rendőrség nem tudott semerre lépni.

Arról, hogy a SIS valóban kiküldött Svájcba egy kommandót Fegyveres meggyilkolására, a titkosszolgálat feljegyzései közt is található említés. Akkoriban Ivan Lexa vezette az ügynökséget. utódja, Vladimír Mitro volt az, aki ezeket a részleteket nyilvánosságra hozta 1999-ben.

(SME)