20. Falunapi Ünnepség Csiliznyáradon a Szent Korona másolatával

Mozgalmas és nyüzsgő volt a 2016. július 23-i reggel Csiliznyáradon. Kivételes és örömteli, különleges és megrendítő pillanatokra hangolódott a falu közössége.

20. Falunapi Ünnepség Csiliznyáradon a Szent Korona másolatával

A falu huszadik Falunapi Ünnepségén a Magyar Szent Korona egyetlen hiteles másolatának jelenlétében ünnepelhettek a csallóközi falu polgárai.

A Faluháznál kezdődtek az események. Itt fogadta a falu polgármestere Lukács József, a vendégeket: Czimbalmosné Molnár Évát, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott szlovákiai nagykövetét, Pfundtner Editet és Sárközy Irént a Híd parlamenti képviselőit, Karaffa Attilát az MKP Dunaszerdahelyi Városi Szervezete és a keresztény platform képviselőjét, Csiliznyárad testvérközségének, Tápióbicske küldöttségét Kanyó Sándor polgármesterrel az élen, a Történelmi Vitézi Rend Észak-Dunántúli Törzsszék tagjait, a környék polgármestereit, az egyházak és iskolák képviselőit, a Felvidéki Íjász Club tagjait és a hagyományőrzők csapatát, a helyi közösségek képviselőit és minden résztvevőt.

Ide érkezett a Magyar Királyi Koronaőrség Egyesületének tagjai kíséretében a Magyar Szent Korona egyetlen hiteles másolata is, amelyet ünnepi menetben kísértek a templomkertbe.

A falu cserkészei haladtak  az élen. a koronát követte a polgármester a vendégekkel és hosszú sorban a meghatottsággal küzdő helybéliek. A templomkertben, a színpadon elhelyezve a koronát, kezdetét vette az ünnepi program. Simon Barnabás tanító úr köszöntötte a vendégeket és kérte szólásra a nagykövet asszonyt, Lukács József polgármestert és Szukola István társrendezőt.

Beszédükben mindegyikük megerősítette: a korona a mindenkori magyar állam élő szimbóluma, a nemzeti egység kifejeződése. Az összmagyarságot jeleníti meg mindazoknak, akik magyarnak vallják magukat.

Lukács József  hangsúlyozta: „A Szent Korona a Magyar Nemzeti Közösség. De csak akkor válunk igazi közösségé, ha együtt vagyunk és együtt is maradunk. Ahogy Wass Albert mondja: „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.”

A Szent Korona látogatását egy emléktábla fogja őrizni, amelyet a falu katolikus templomának a falára helyeztek, és amelyet az ünnepi beszédek után Nagy Pál balonyi plébános és Borsicky Judit szapi református tiszteletes asszony áldott meg és a vendégek megkoszorúztak.

Ezek után a korona a Koronaőrség kíséretében bevonult templomba és az oltáron várta-fogadta a látogatókat. Woth Imre, a Magyar Koronaőrök Egyesületének az elnöke a nagyszámú érdeklődőnek beszélt a Korona történetéről.

A déli harangszó a templomba hívta az ünnepség résztvevőit. Az ökumenikus istentisztelet előtt a koronát körül állva a helyi Nyugdíjas Egyesület a Csiliznyáradi Egyházi Énekkarral közösen elénekelte az Örökségünk című dalt. A mise végeztével a Korona a templomban maradt, ahol mindenki személyesen, testközelből tekinthette meg a Szent Korona másolatát.

A délutáni programokban ének- és tánccsoportok mutatkoztak be. Táncolt a helyi Black Diamond tánccsoport, a Kismegyer Néptánccsoport, énekelt a Gyöngykoszorú, a Vágkirályfai és a Nyárasdi éneklő- és citerás csoport. Nagy sikere volt Ladacsi Mónikának és Simon Orsolyának, falunk gyönyörűségesen éneklő lányainak. Dallamokkal, szóval és jelenlétükkel bíztatást és lelkesítést közvetített a régiónkban elismert, népszerű és kedvelt Vox Megere együttes.

A templomkert erre a fél napra igazi közösségi színtérré változott. Nemcsak a kézművesek szemet gyönyörködtető tárgyainak köszönhetően, de a helyi közösségek standjai is hozzájárultak a felszabadult hangulathoz. A helyi sportegyesület sütötte a finom pecsenyéket és kolbászokat, a Csiliznyáradi Nyugdíjas Egyesület helyben főtt gulyásra és frissen sütött palacsintára invitálta a vendégeket, a helyi önkéntes Tűzoltószervezet pedig jégkrémmel kínált.

Miután ünnepélyes keretek között elbúcsúztak a jelenlévők a koronától, a templomkertből átvonultak a sportpályára. Itt először Lukács József polgármester a 2015-ben felsőfokú tanulmányokat végzett fiatalokat köszöntötte, majd barátságos futball- mérkőzést nézhettek végig a jelenlévők és szurkolhattak a 11-est rúgó verseny résztvevőinek. A hajnalig tartó vigadalomban együttesek, énekesek szórakoztatták a vidám vendégsereget.

(vbzs)