20 millió eurót köteles kifizetni a Szlovák Gázművek az ún. Ducký-váltók miatt!

2015. november 27. - 09:59 | Belföld

Az Európai Emberjogi Bíróság döntött erről.

20 millió eurót köteles kifizetni a Szlovák Gázművek az ún. Ducký-váltók miatt!
Ján Ducký (Fotó: TASR)

A Szlovák Gázművek (SPP) eddig minden pert végeredményben megnyert az ún Ducký-váltókkal összefüggésben. A mostani európai döntés azonban a feje tetejére állíthat mindent.

Az SPP ugyanis pert vesztett a cseh DRAFT-OVA társasággal szemben, és csak azt követően tudott a fellebbviteli perben győzni, hogy az akkori főügyész, Dobroslav Trnka rendkívüli fellebbezést nyújtott be.

Az Európai Emberjogi Bíróság azonban olyan döntést hozott, hogy a rendkívüli fellebbezés után meghozott döntést nem veszi figyelembe, tehát az SPP-nek fizetnie kell.

Ismert, hogy a 90-es években a Mečiar-kormány egykori gazdasági minisztere, majd az SPP igazgatója, Ján Ducký hatalmas értékű váltókat állított ki különböző cégeknek. Még ma sem tudni, hogy összesen mekkora értékben és pontosan kinek. A váltókat ugyanis az SPP könyvelésében nem tüntették fel.

Az azóta eltelt időszakban az összes kormány visszautasította a váltók kifizetését.

2005-ben az opavai DRAFT-OVA cég jelentkezett a váltóival. A bíróságok 2006 és 2009 között rendre a cég javára döntöttek, de Trnka rendkívüli fellebbezése után a Legfelsőbb Bíróság rendre eltörölte a váltók térítéséről szóló korábbi ítéleteket.

Ján Duckýt 1999. január 11-én lakhelye lépcsőháza előtt ismeretlenek agyonlőtték.

SME/Čas.sk/para