20 tonna étolaj borult az árokba Vásárút és Nádszeg között

2017. november 21. - 16:26 | Régió
20 tonna étolaj borult az árokba Vásárút és Nádszeg között
KATTINTS A FOTÓRA, ÉS KÉPGALÉRIA NYÍLIK! (Fotók: Paraméter)

A Vásárút irányába tartó tehergépkocsi sofőrje, aki Bulgáriából Nyitrára szállítotott étolajat, egy jobbos kanyarban lesodródott az úttestről, és kamionjával az útmenti árokba borult.
A baleset során a kamion pótkocsijából kiborult az egész rakomány: 32 raklapnyi - több mint 20 tonna - egyliteres műanyagflakonokba zárt étolaj lepte el a szántóföldet.

A késő délutáni órákban a helyszínre érkezett a Česmad és az SOS Team kamionmentő csapata, amely talpra állította a felborult kamiont.

"A helyszínt végig a dunaszerdahelyi tűzoltók biztosították, akik felitatták és semlegesítették a kamionból kifolyó, minimális mennyiségű üzemanyagot, és további 300 liter gázolajat szivattyúztak ki a teherkocsi üzemanyagtartályából, mivel a mentés közben az jó eséllyel kiömlött volna a talajra. A helyszínen sikerült megelőzni a környezeti károkat"

- tudatta a Paraméterrel Čandal Tibor, a Dunaszerdahelyi Járási Tűzoltóság igazgatója.

Volt, aki szerencsét próbált

Míg a műszaki mentés zajlott, a rendőrség teljes egészében lezárta a szóban forgó útszakaszt, a sofőröknek Vásárútról és Nádszegről is Nyárasd irányába kellett kerülniük.
A baleset során a kamion bolgár sofőrje nem szenvedett sérülést, és a helyszínre riasztott rendőrök káreseményeként dokumentálták az esetet - nyilatkozta kérdésünkre Mária Linkešová rendőrségi szóvivő.

Bár az ominózus útvonalon kedd reggel már újraindulhatott a közlekedés, és a balesetező kamionnak már hűlt helye volt, a helyszínen továbbra is ott vesztegelt a kiboruló - egyébként sértetlen csomagolású - étolaj nagy része. Az egyébként belátható szakaszon egy másik kamion - melyre átpakolták a rakományt - nehezítette a közlekedést.

A tehergépkocsiban kedden délben két bolgár férfi ült, mindketten sofőrök, ők vigyáztak az árura. Elmondásuk szerint többen is próbáltak a helyszínről étolajat csenni, ráadásul a Paraméter ottjártakor is megakadályoztak két hölgyet, akik két kartonnal vittek volna haza az árokban heverő olajból:

"Ha csak egy üveggel vittek volna, amiből otthon főznek, még talán nem is szóltunk volna semmit"

- nyilatkozta a helyszínen az egyik bolgár kamionsofőr, miután a hölgyek végül üres kézzel távoztak.

(db)