200 elítélt szaladgálhat már nyomkövető karpereccel

Már 200 elítélt visel elektronikus nyomkövető karperecet, számuk 2016-ban még csak 12 volt. Az igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint tízszer kevesebbe kerül az államnak egy ilyen elítélt.

200 elítélt szaladgálhat már nyomkövető karpereccel
Illusztráció (Fotó: TASR)

Míg egy elítélt naponta körülbelül 40 eurójába kerül az államnak, a nyomkövetőt viselőkkel járó napi költség csupán 4 euró – tájékoztatott az igazságügyi minisztérium szóvivője. A 2018-as törvénymódosítás óta a börtönt ideiglenesen elhagyó elítéltre is tehetnek nyomkövetőt, eddig 460 ilyen eset volt.

Elektronikus nyomkövetőt visel például az előzetes letartóztatás helyett Pavol Rusko is, a Markíza televízió volt igazgatója, akit váltóhamisítással és Sylvia Volzová meggyilkolásának megrendelésével vádolnak.

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter elmondta, néhány évvel ezelőtt az alternatív büntetési módokat Szlovákiában sokkal kisebb mértékben használták, mint Nyugat-Európában. „Ezért büntetőjogi szakértőkből testületet hoztam létre annak kidolgozására, hogy az ügyészek és a bírók hogyan tudnának élni ezekkel a lehetőségekkel és hogyan tudnánk emelni a nyomkövetőt viselő elítéltek számát. Nagy előrelépést sikerült tennünk ezen a téren” - mondta Gál Gábor.

Az alternatív büntetési módok alkalmazását azoknál az elítélteknél teszi lehető a Btk., akiket kevesebb mint tíz év szabadságvesztésre ítéltek.

(TASR)