200 eurós családi pótlék, 1 adó – 1 járulék, fair adók – adóreform készül Matovič-módra

2021. május 5. - 17:54 | Belföld

Nem lesz 25 százalékos áfakulcs, ígéri Igor Matovič pénzügyminiszter, de egyszerűbb lesz az adórendszer és jelentősen nőnek a családtámogatások. Egyben megfenyegette koalíciós partnereit, hogy az ellenzékkel is kész összefogni a reform érdekében, és ha nem sikerül, akkor lemond és a koalícióból is kilép. Magáról a reformról alig árult el valamit, majd elfutott az újságírók kérdései elől.

200 eurós családi pótlék, 1 adó – 1 járulék, fair adók – adóreform készül Matovič-módra
Fotó: Facebook

A tervezett a adóreformról ígért bővebb tájékoztatást egy Facebook-bejegyzésben Igor Matovič pénzügyminiszter és egyben az OĽaNO elnöke, de viszonylag kevés konkrétumot árult el a szerdai sajtótájékoztatón. Szerinte az reform a családokat segíti majd, mintegy 2,5 milliárd euróba fog kerülni – szerinte ennyi jut majd évente pluszban a kisgyermekes családoknak.

Néhány konkrétum

A sajtótájékoztatón csak néhány konkrétum hangzott el:

200 eurós havi családi pótlékot kapnak majd minden gyermekük után a dolgozó szülők, míg a munkanélküli szülők havi 100 euróra számíthatnak gyerekenként.

A másik konkrét ígéret az volt, hogy a munkáért kapott jövedelmet egy adó és egy járulék terheli majd. Matovič szerint rendkívül bonyolult az adórendszerünk, ami gátolja a gazdaság növekedését, a befektetők szlovákiai letelepedését is. Emellett arról beszélt, hogy valószínűleg megszűnik majd a rádió és televízió üzembentartási díja, a koncessziós díj.

Nem lesz 25 százalékos áfakulcs

A reformról nem árult el többet a miniszter, további részleteket két hét múlva ígért. Azt a hírt azonban cáfolta, hogy a reform költségeit az áfakulcs növelésével, a 25 százalékos áfakulcs bevezetésével akarják elérni.

„Nem mérlegeljük a 25 százalékos áfakulcsot” – jelentette ki Matovič, hozzátéve, hogy ezt csak Sulík terjeszti, aki a reform egyik kerékkötője.

A pénzügyminiszter emellett arról beszélt, hogy egyes vállalkozók visszaélnek a rendszerrel, és kevesebb adót és járulékot fizetnek, mint az alkalmazottként dolgozó társaik. Példaként az újságírókat hozta fel, meg is kérdezte az egyik riporterként, hogy milyen munkaszerződése van. Azt azonban nem akarta megerősíteni, hogy eltörölnék az átalányköltséget és az adómentes minimumbevételt a vállalkozók számára.

Matovič lemond, ha nem lesz reform

Majd koalíciós partnereit vette elő, elsősorban az SaS-t vádolta a mégbe sem mutatott reform akadályozásával. Matovič szerint ugyanis Richard Sulík pártja meg akarja akadályozni, hogy az ország családbarát adópolitikát vezessen be, ezért szivárogtatta ki Sulík azt a – ráadásul hamis – hírt, hogy 25 százalékra akarják növelni az áfakulcsot.

Kijelentette, hogy a reformot akár az ellenzék támogatásával is megvalósítja, ha nem lesz rá hajlandóság a koalíciós pártok részéről.

„Kilépek a koalícióból és lemondok a posztomról is, ha ez nem sikerül” – jelentette ki Matovič.

Ráadásul a reformot már idén el akarja fogadni, hogy az 2022. január elsejétől érvénybe lépjen.

Az újságírók konkrét kérdéseire, hogy a reformot milyen bevételből akarja megvalósítani már nem válaszolt, és elhagyta a sajtótájékoztató helyszínét. A pénzügyminiszter a reform akadályozásával vádolja az újságírókat is, a sajtótájékoztatót is azért tartotta, mert szerinte egyes sajtótermékek a reformot hamis színben feltüntető anyagot akartak nyilvánosságra hozni.

- lpj -