200 ezer euróra pályázhat a városháza hőszigeteléséért Dunaszerdahely

2019. április 26. - 18:34 | Régió

Az önkormányzat döntött róla, hogy pályázatot nyújtanak be a Környezetvédelmi Alaphoz.

200 ezer euróra pályázhat a városháza hőszigeteléséért Dunaszerdahely
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

A meglévő középületek energiahatékonyságának növelését érintő programon belül nyújt vissza nem térítendő támogatást a Szlovák Környezetvédelmi Alap. Ennek keretén belül minimálisan 5%-os önrész biztosítása mellett legfeljebb 200 ezer euróra lehet pályázni.

A 20. század elején épült, majd két alkalommal, 1985-ben és 1996-ban is bővített, illetve átépített városházában a jelenlegi, régi faablakokat és bejárati ajtókat cserélnék háromrétegű hőszigetelő üveggel ellátott nyílászárókra, emellett hőszigetelő bevonattal látnák el az épület külső falát.

Az elfogadott határozat szerint a beruházás megvalósításával csökken az épület energiaigénye, nagy mértékű megtakarítás érhető el az energiaköltségeken, meghosszabbodik az épület élettartama, szépül a külseje, a kibocsátás csökkentésén keresztül csökken a környezet terhelése, a télen és nyáron is hatékonyabban szabályozható hőellátással, a hőérzet növekedésével javulnak az alkalmazottak munkakörülményei is.

A város a határozat indoklása szerint a jövőben az épület műszaki állapotán is készül javítani, mégpedig a belső fűtő- és melegvízszállító vezetékek hőszigetelésével, a hőellátás és fűtés megfelelő forrásának kiválasztásával, a fűtés megfelelő szabályozásával, irányított szellőztetéssel.

Hájos Zoltán polgármester a javaslat megvitatásakor elmondta, sikeres pályázat esetén az önrész a jövő évi költségvetést terhelheti. Ebből arra is lehet következtetni, hogy adott esetben jövőre valósulhat meg a felújítás.

(SzT)