A 2002-es német áradás volt Európa eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt 50 évben

2021. július 23. - 17:54 | Tech

A 2002-es németországi áradás volt az anyagi károkat tekintve Európa eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt 50 évben a Meteorológiai Világszervezet (WMO) elemzése szerint.

A 2002-es német áradás volt Európa eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt 50 évben
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A folyók, különösen az Elba áradása mintegy 14 milliárd eurónyi kárt okozott - közölte pénteken a szervezet Genfben.

Az elemzéshez 1970 és 2019 között gyűjtött adatokat vizsgáltak meg.

Világszerte az aszályok és viharok követelték a legtöbb emberéletet az elmúlt 50 évben: az aszályok következtében 650 ezren, a viharok miatt 580 ezren haltak meg. Ezt követik az áradások és a szélsőséges hőmérsékletek, ezek miatt 60 ezerrel nőtt a halottak száma.

Az anyagi károkat tekintve világszerte a viharok a legsúlyosabb következményekkel járó természeti katasztrófák: mintegy 440 milliárd eurós kárt okoztak. Az áradások 100 milliárd eurós kárral jártak.

A klímaváltozás súlyosbította a helyzetet - mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára. Példaként említette a legutóbb Észak-Amerikában tapasztalt szélsőségesen magas hőmérsékleteket, valamint a Németországban és a környező országokban pusztító áradásokat.

"A heves esőzésekkel járó időszakok egyre gyakrabban jelzik a klímaváltozást. Miközben egyre melegebbé válik a légkör, egyre több nedvességet köt meg, ami azt jelenti, hogy a viharok során több eső esik és növekszik az áradások kockázata"

- fejtette ki a szakértő.

(MTI)