2006 óta nem szavaztak annyian Fenes Ivánra Bősön, mint most

2022. november 1. - 07:28 | Régió

Az eddigi választásokon tapasztalt csökkenő támogatását most alaposan megfordította. Fenes Ivánra (Szövetség) másfélszer annyian szavaztak polgármesterjelöltként, mint négy éve, ellenfelei közül pedig csak a gyengébbik került be a képviselő-testületbe.

2006 óta nem szavaztak annyian Fenes Ivánra Bősön, mint most
Fenes Iván (Fotó: Cséfalvay Á. András - archív felvétel)

Négy évvel ezelőtt először fordult elő, hogy Fenes Iván ellenfeleire együttesen több szavazatot adtak le az akkor először városlakóként szavazó bősiek, mint magára a polgármesterre. Ha olyan nagyon megszorongatni nem is sikerült, mivel a második Jakus Zoltán is több mint 400 szavazattal kapott kevesebbet tőle, de - 2006-ig visszamenőleg legalábbis - először fordult elő, hogy több bősi akart más polgármestert. Ezt most sikerült alaposan megfordítani.

Fenes Iván a Szövetség jelöltjeként indult, és az érvényes leadott szavazatok közel 72%-ával győzött. Összesen 1852-en karikázták a nevét, míg erősebbik ellenfeléét, Jakus Zoltánét mindössze 479-en, Dömény Nikolasét pedig 247-en. Fenes legutoljára 2006-ban kapott ennél több szavazatot (akkor 2035-öt) emellett mindkét ellenfele alulteljesített. Jakus csak az 56%-át szerezte meg négy évvel ezelőtti karikáinak (852), Dömény pedig a legutóbb 2014-ben indult, de akkor több mint kétszer annyian (515) szavaztak rá.

Városhoz képest egyébként most is meglehetősen magas volt a részvételi arány Bősön, ugyanis a választásra jogosultaknak 59,30%-a járult az urnákhoz (noha négy éve ez az arány 65%-os volt).

Az eredmény:

Fenes Iván (Szövetség) – 1852
Jakus Zoltán (független) – 479
Dömény Nikolas (független): 247

Négy évvel ezelőtt egyesítették a választási körzeteket Bősön, és az addigi 12 helyett 10 képviselőt választottak. Idén viszont ismét 12 képviselőt választhatott a lakosság, de egy választási körzeten belül.

A pártok képviselőjelöltei közt négy évvel ezelőtt még az MKP és a Híd jelöltjei néztek egymással farkasszemet, idén viszont már a Szövetség és a Magyar Fórum „mérkőzött” az önkormányzatért a függetlenekkel. Az eredmény tulajdonképpen ugyanaz, mint négy éve - akkor az MKP, most az egyesített Szövetség győzelme és fölénye megkérdőjelezhetetlen. A Szövetség 10 képviselőt delegálhat a helyi testületbe, akik közül Zalka Lóránt volt az, akire magasan a legtöbben (1855) szavaztak a városban. A 10-ből 2-en (Csiba Soňa és Fekete Tímea) a jelenlegi testületbe négy éve még Híd-jelöltként jutottak be, 7-en pedig MKP-sként. Ahogy eddig, úgy ezután is Dömény Nikolas lesz az egyedüli független tagja a képviselő-testületnek. Tehát az eddigi teljes testület folytatja a munkát, a megemelt képviselőszám révén pedig a két új tag a Magyar Fórum egyedüli bejutott jelöltje, Bindics László, illetve a Szövetség egyik új jelötje, Gróf Lóránt.

Érdekesség, hogy Fenes Iván két ellenfele közül Dömény Nikolasra közel háromszor annyian szavaztak képviselőjelöltként, mint polgármesterjelöltként, Jakus Zoltánra viszont alig többen, így ő rendesen le is maradt. Dömény egyébként 706 szavazattal utolsóként jutott be, a sorrenben 13. jelölt, a szövetséges Molnár Tamás 682 karikát kapott, míg Jakus csak 543 lakost tudott meggyőzni arról, hogy legalább képviselőként az önkormányzatban volna a helye (ezzel 17. lett).

A megválasztott képviselők

Zalka Lóránt (Szövetség) - 1855
Csiba Soňa (Szövetség) - 1305
Csörgő Árpád (Szövetség) - 1217
Mészáros Árpád (Szövetség) - 1215
Fekete Tímea (Szövetség) - 1188
Horváth Róbert (Szövetség) - 1188
Vida György (Szövetség) - 988
Horváth Erik (Szövetség) - 924
Bindics László (Magyar Fórum) - 812
Gróf Lóránt (Szövetség) - 755
Tatai Róbert (Szövetség) - 746
Dömény Nikolas (független) - 706

(SzT)