2016: Az év, amikor valakinek végre eszébe jutott teljesen összehangolni a vonatokat és a buszokat

2016. május 2. - 14:41 | Belföld

A terv az, hogy lecseng a több órás, vagy egész éjszakás, csatlakozásra történő várakozás ideje. Ennek előkészítését a közlekedésügyi minisztérium végzi - írja a Hospodárske noviny.

2016: Az év, amikor valakinek végre eszébe jutott teljesen összehangolni a vonatokat és a buszokat
Illusztráció (Fotó: TASR)

Hányszor fordult elő már bármelyikünkkel, hogy útban hazafelé, vagy bárhova egy csatlakozásra órákat kellett várni. Este megérkezik az ember az egyik városba, autóbuszok már nem közlekednek tovább, a vonat, amely pedig elvitt volna a célállomásunkra, már elment. Minek is várna ránk.

A kormány új terve az, hogy jobban összehangolná az állami és magán vasúti és az autóbusz-közlekedést, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő, vagy csak elkerülhetetlen esetekben.

Az ilyesfajta szinkronizáció ma csak nagyon individulis esetekben működik. Legfőképp a városok próbálják az utasszállítókkal összekötni egymást, vagy épp a közlekedési cégek érdeke ez.

Iván László, az Arriva társaság szlovákiai vezérigazgatója a HN-nek nyilatkozva kifejtette, hogy a múltban együtt dolgoztak az állami vasúttársasággal (ZSSK) a menetrendek összeállításában, aminek eredményeként összehangolták a buszaik és a vonatok közlekedését.

Az összes közlekedési társaság járatainak összehangolását a jövőben egy, a közlekedésügyi minisztérium alá tartozó speciális szerv végezheti. "Ez olyan módon rendelné meg a járatokat az egyes vonalakra, hogy ne közlekedjenek feleslegesen párhuzamosan vonatok és autóbuszok" - jegyezte meg Ondrej Matej, a minisztérium alá tartozó Közlekedésügyi és Gazdasági Intézet munkatársa.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy erre még mennyit kell várni. Pavol Kajánek, a Közlekedésfejlesztési Intézet igazgatóhelyettese szerint azonban ez két éven belül megoldható volna.

Jelenleg a vasúti és autóbuszjáratok teljesen összehangolva működnek például Svájcban.

HN/para