2018-ban fejenként 427 kilogramm hulladékot termeltünk

2019. szeptember 19. - 17:42 | Belföld

A szlovákiai átlagpolgár 427 kilogramm szemetet termelt 2018-ban, pontosan 100 kilóval többet, mint tíz évvel ezelőtt.

2018-ban fejenként 427 kilogramm hulladékot termeltünk
Illusztrációs felvétel (TASR)

A legtöbb lakossági hulladék Nagyszombat, Pozsony és Nyitra megyében keletkezik – fejenként több mint fél tonna – derült ki a Wood&Company társaság elemzéséből, amely a Statisztikai Hivatal adatait vette alapul.

A legkevesebb hulladék 2018-ban Kassa és Eperjes megyében keletkezett, lakosonként 330 kilogramm.

2017-hez viszonyítva az összes megyében több lett a lakossági hulladék, a növekedés Eperjes megyében volt a legnagyobb (14 százalékos), Pozsony és Kassa megyében a legkisebb.

Tízéves távlatban nézve Besztercebánya és Nyitra megyében ugrott meg a legjobban a lakossági hulladéktermelés, mégpedig 40 százalékkal, a legkisebb mértékben Pozsonyban, 12 százalékkal.

Pozsony és Kassa megyében működik a legjobban az újrahasznosítás, a hulladék több mint 60 százalékát dolgozzák fel, újrahasznosítják, komposztálják vagy hőenergiát állítanak elő belőle. Az eredményt nagyban befolyásolja, hogy csak ebben a két megyében működik hőenergia előállítására alkalmas modern szemétégető.

Ezzel szemben a legtöbb szemétlerakat Eperjes, Trencsén és Nyitra megyében van, itt a hulladék 60 százaléka kerül szeméttelepre.

A szlovákiai újrahasznosítás mértéke elmarad az uniós országokétól, de azért évről évre növekszik. 2018-ban országosan elérte a 38,1 százalékot, a 40 százalékot Nagyszombat, Zsolna és Besztercebánya megyében haladta meg.

TASR