2019. január 1-től az alapiskolások ingyen járhatnak ebédre

2018. szeptember 4. - 16:40 | Belföld

2019. január 1-től az alapiskola minden évfolyama és az óvoda utolsó évfolyamai ingyen járhatnak ebédre. Ezt Robert Fico, a Smer-SD elnöke közölte a keddi sajtótájékoztatóján.

2019. január 1-től az alapiskolások ingyen járhatnak ebédre
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A Smer-SD-nek ez az intézkedése körülbelül 516 000 alapiskolást és óvodást érint. „Főleg az alapiskola felső tagozatán járnak kevesen ebédre, ez az arány 50-60 százalék körül mozog” – mondta Fico.

Minden gyerek naponta 1,20 eurót fog kapni az államtól az étkezésre. Egy iskolaévben ez körülbelül 120 eurót jelent. „Ez az intézkedés körülbelül 117 millió euróba fog kerülni” – mondta Fico.

Abban az esetben, ha az ingyenes ebédosztás beválik, a párt azon is elkezd gondolkozni, hogy ezt az intézkedést a középiskolákban is bevezesse.

Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter elmondta, hogy tavaly 381 000 gyerek járt ebédre az iskolákban.

„Üdvözlöm ezt az intézkedést, mert azt gondolom, hogy hatékony lesz”

– mondta Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter.

„Az iskolafenntartóknak, azaz a városoknak, falvaknak és egyházaknak rendelkezésre bocsátjuk az egy gyerekre jutó 1,20 eurót. Ezzel eleget teszünk a kötelességünknek”

– magyarázta. Richter hozzátette: abban az esetben, ha az iskolában nem főznek, a diákok tízóraiját fogják támogatni.

Az ingyenes ebéd biztosítása populista lépés a Smer-SD részéről

Az ingyenes ebéd biztosítása populista lépés, a Smer-SD így akar új választókat vásárolni. Ezt Branislav Gröhling (SaS) parlamenti képviselő közölte azok után, hogy a Smer-SD kedden arról tájékoztatott, hogy 2019. január 1-től ingyen járhatnak ebédre az alapiskolások, illetve az óvodások utolsó évfolyamai.

A képviselő szerint egy jól működő kormánynak olyan rendszert kell megteremtenie, amelyben „az emberek nem szorulnak rá a különféle átgondolatlan állami alamizsnákra”. Az ingyenes ebéd nem prioritás az iskolaügyben.

„A szociális étkeztetést manapság a gyerekek 10 százaléka használja ki mindazok közül, akiknek a Smer-SD ingyen ebédet akar biztosítani. A diákok és a szülők legnagyobb része nem szorul rá az ingyenes ebédre. Ezzel szemben minőségi tankönyvekre, jól felszerelt iskolákra van szükségük, és a gyerekek megfelelő oktatására”

– jegyezte meg Gröhling.

A Smer-SD szociális intézkedése értelmében a gyerekek naponta 1,20 eurót kapnak az államtól étkezésre.

TASR