2020 elején mutatják be kisebbségi törvényt megelőző javaslat végső formáját

2019. november 12. - 13:08 | Belföld

A nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvény irányelveiről széles körű diskurzus kezdődik, amelybe a kisebbségi szervezetek mellett bevonják az egyes tárcákat is.

2020 elején mutatják be kisebbségi törvényt megelőző javaslat végső formáját
Fotó: TASR

A jogalkotási javaslat végső formájáról 2020 elején fog tárgyalni a Nemzeti Kisebbségekért és Etnikai Csoportokért Felelős Bizottság. A TASR hírügynökséget Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos tájékoztatta hétfőn.

A kormánybiztos szerint az említett törvény, amelynek kidolgozása 1992, vagyis az SZK Alkotmányának elfogadása óta várat magára, a lehető legátfogóbban fogja meghatározni a kisebbségi jogokat az alkotmánnyal, valamint az elfogadott nemzetközi kötelezettségekkel és ajánlásokkal összhangban. „Mivel bizonyos kisebbségi jogokat a törvények nem garantálnak, nem elégedhetünk meg pusztán a jelenlegi, széttöredezett jogi szabályozás egységesítésével” – figyelmeztetett Bukovszky.

A kormánybiztos egy komplex, világos és a nemzeti kisebbségek igényeit figyelembe vevő, az aktuális kormányrendeletekre is reagáló törvényi szabályozást ígér, amelyhez széles körű támogatást akar szerezni.

„A jogalkotási javaslat végső formája a jövőbeni kormány kiindulópontja lehet majd a kormányprogram és a következő időszakra vonatkozó jogalkotási terv kidolgozásakor” – fűzte hozzá a kormánybiztos.

A jogalkotási javaslat alapkoncepcióját, amely megtalálható a kormánybiztos weboldalán, novemberi ülésükön tárgyalták meg a Nemzeti Kisebbségekért és Etnikai Csoportokért Felelős Bizottság tagjai. A dokumentumot egy kisebbségi szakértőkből és a kormánybiztosi hivatal munkatársaiból álló munkacsoport dolgozta ki. 2019 áprilisa óta dolgoztak a javaslaton.

(TASR)