„2020 legnagyobb kihívása a parlamenti választás lesz, sok az éretlen politikai párt”

2020. január 2. - 08:24 | Belföld

A 2020-as év legnagyobb kihívása a parlamenti választás és a kormányalakítás lesz. Ezt Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke mondta az önálló Szlovák Köztársaság megalakulásának évfordulójával kapcsolatban a pozsonyi Szent Márton-dómban tartott ünnepi szentmise után.

„2020 legnagyobb kihívása a parlamenti választás lesz, sok az éretlen politikai párt”
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

Hangsúlyozta: büszke rá, hogy Szlovákia már 27 éve önálló állam, és külön kiemelte az ország stabilitásának a fontosságát.

„A legnagyobb kihívás az új kormány legitim felállítása lesz. Nehéz választások előtt állunk, a parlamenti választások előtt. Sok az éretlen politikai párt, amely képtelen megtartani a frakcióit, és úgy látom, hogy a következő évben a szlovák nemzet politikai érettségének a próbájára kerül sor”

– mondta a parlament elnöke.

Az állam szemszögéből - Danko szerint - a 27 év nem hosszú idő. „Egyes államok több száz éven át fejlődnek, és nekünk sok gondot okoz, hogy nincs olyan politikai kultúránk, mint a fejlett államoknak, amelyek ahelyett, hogy újonnan alakult politikai pártokkal kísérleteznének, tudatosítják a stabil kormány és a stabil frakciók fontosságát” – állapította meg.

Január elseje szerinte egy olyan nap, amikor alázattal készülünk az elkövetkező évre. „Mindig úgy érezzük, hogy az elmúlt év volt az eddigi legnehezebb, és ha jól mennek a dolgaink, akkor ezt a pozitív érzést a jövő évbe is átvisszük. Számomra ez az év ismét nagy politikai próbatétel volt, és készen állok a szerzett tapasztalataim hasznosítására a következő évben” – tette hozzá.

Az egyes politikusok által emlegetett változásokkal kapcsolatban megjegyezte: a változás önmagában nem elég. „A változásról nem elég beszélni, hanem meg kell azt valósítani” – hangsúlyozta azt is hozzátéve, hogy nem olyan politikusnak tartja magát, aki éveken át csak beszélne.

Hozzátette: csak négy éve van a nagypolitikában, de pártja már most is sok változást ért el. Azt is lényeges dolognak tartja, hogy a Smer-SD nem egyedül kormányzott az elmúlt négy évben.


(TASR)