2020-tól csökkenhetnek az adó- és járulékterhek!

2019. március 29. - 13:35 | Belföld

A kormánykoalíció 2020 januárjától csökkentené az adó- és járulékterheket. Erről tárgyalt a héten a Smer, az SNS és a Híd.

2020-tól csökkenhetnek az adó- és járulékterhek!

A Pravda úgy tudja, a kormánypártok közt megegyezés született arról, hogy a jövő évtől csökkentenék az adó- és járulékterheket nemcsak az alkalmazottaknak, hanem az önálló vállalkozói tevékenységet (živnosť) folytatóknak is. A törvénymódosítási javaslat a Híd műhelyéből származik, de a többi koalíciós partner, az Smer elnöke, Robert Fico, valamint a kormányfő Peter Pellegrini is támogatják.

A cégekre vonatkozóan még keresik a kompromisszumot, a vállalkozások adóterheinek csökkenését ugyanis megérezné az államkassza.

Az SNS az élelmiszerek forgalmi adóját (minden élelmiszerre 10 százalékos forgalmi adót javasolnak), valamint a vállalkozások bevételből származó adóterheit csökkentené – a jelenlegi 21-ről 15 százalékra.

A Híd frakciójának vezetője, Bastrnák Tibor elmondta, még további tárgyalások várhatók a javaslatról, de bíznak benne, hogy végül egyezség születik ezzel kapcsolatban.

„Feltételezem, hogy a koalíciós partnerekkel megegyezünk a javaslattal kapcsolatban. Ezért egy hónapot határoztunk meg a kompromisszumkeresésre“ – mondta Radovan Baláž (SNS).

A kormánykoalíció további tervei közt szerepel, hogy a megduplázzák a karácsonyi nyugdíj összegét (a jelenlegi 100-től 200 euróra), a minimálbért pedig a jelenlegi 520-ról 600 euróra emelnék.


(Pravda/para)