2020 után nem biztos, hogy lesz RegioJet

2018. január 29. - 12:31 | Belföld

A közlekedésügyi minisztériumnak 2020-ig van szerződése a Komárom-Dunaszerdahely-Pozsony vonalat illetően a RegioJettel, utána versenypályázatot írnak ki.

2020 után nem biztos, hogy lesz RegioJet
Fotó: Paraméter-archív

A RegioJet 2012-től, a Radičová-kormány idején kezdte meg az utasszállítást az említett vonalon, akkor cserélték le a szocis piros dobozokat, amelyekkel korábban közlekedtek az emberek. 2020 decembere után azonban nem biztos, hogy a szintén sokat szidott "sárga kígyók" közlekednek tovább.

"A minisztérium szándéka olyan versenypályázat kiírása, melynek győztese az eredeti szerződés lejárta után fennakadások nélkül folytatni tudja a szolgáltatást" - árulta el Karolína Ducká a Nový Čas-nak.

A RegioJet közvetlenül jelentkezett be erre a vonalra, amikor olcsóbb árajánlatot tett a vonatközlekedés üzemeltetésére, mint a korábbi állami ZSSK. Azóta állami támogatással indítanak vonatokat, minden változtatásba a közlekedésügyi minisztériumnak is bele kell egyeznie.

Tervezik, hogy a következő versenykiírásba is bejelentkeznek. Aleš Ondrůj, a RegioJet szóvivője úgy reagált erre, hogy a kezdetektől készülnek arra, hogy a szerződésük véges, és a lejártakor újabb pályázat jön.

Lehetőség van arra, hogy az állam meghosszabbítsa a jelenleg hatályban lévő szerződést, az európai törvénykezés szerint azonban legfeljebb 2024-ig. Legkésőbb abban az évben már versenyeztetni kell újra.

A pályázatba bekapcsolódna a ZSSK is. Tomáš Kováč szóvivő jelezte, érdekükben áll minden vasúti szakaszon színvonalas közlekedési lehetőséget kínálni.

(Nový Čas)