2020-van, és az önkormányzatok még mindig feldolgozhatják "tollal és papírral" a szavazatokat

2020. február 18. - 15:50 | Belföld

Az önkormányzatok február 21-ig, péntekig jelentkezhetnek az elektronikus választási információs rendszerbe (IVIS) – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a statisztikai hivatal.

A regisztráció határidejét meghosszabbították, a rendszer felgyorsítja a szavazatok feldolgozását, használata önkéntes.

„Úgy döntöttünk, meghosszabbítjuk a határidőt, hogy még több önkormányzatnak adjuk meg a lehetőséget a regisztrációra” - mondta Alexander Ballek, a statisztikai hivatala elnöke. Az eredeti dátum február 7. volt. A rendszernek köszönhetően gyorsabban és egyszerűbben feldolgozhatók és összesíthetők a szavazatok, ellenőrizhetők az eredmények.

A hivatal tájékoztatása szerint eddig összesen 1980 önkormányzat és településrész 4229 választókörzete érdeklődött az IVIS iránt, ami az összes választási körzet 70 százaléka. Ez nagy előrelépés a 2016-os parlamenti választáshoz képest, amikor az önkormányzatok mindössze 53 százaléka regisztrált a rendszerbe.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint az összesen 2926 községben, városban, pozsonyi (Bratislava) és kassai (Košice) városrészben kell összehangolni a választási bizottságok munkáját. Az IVIS rendszer minden típusú választáshoz és referendumhoz alkalmazható, segíti az előkészítést, a szavazatszámlálást és -feldolgozást, valamint a részeredmények és a végleges eredmények megállapítását. A statisztikai hivatal közölte, hogy az IVIS alkalmazás ingyenes és könnyen elérhető az interneten keresztül, a bevitt adatok folyamatosan ellenőrizhetők, a hibák sokkal gyorsabban észlelhetők és kijavíthatók, és ha javításra van szükség, a jegyzőkönyvet nem kell újra kézzel átírni.

„A korábbi parlamenti választás eredményeinek összegzésével kapcsolatos tapasztalatok azt mutatják, hogy az elektronikus feldolgozás nagyban segíti és felgyorsítja a munkát. A kézzel írt jegyzőkönyv elkészítése átlagosan öt órát és öt percet vesz igénybe. Az elektronikus alkalmazást használó választókörzetek mind négy óra és 35 perc alatt készítették el a jegyzőkönyvet, ami azt jelenti, hogy átlagosan fél órával hamarabb készültek el vele" – pontosított a hivatal.

(TASR)