2021-ben öt elítéltet részesített elnöki kegyelemben Čaputová, közel 1500 kérelmet kapott

2022. január 23. - 14:54 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő tavaly összesen öt elítéltet részesített elnöki kegyelemben, ezzel kapcsolatban 1440 kérelem érkezett hozzá.

2021-ben öt elítéltet részesített elnöki kegyelemben Čaputová, közel 1500 kérelmet kapott
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

2021 januárjában egy 47 éves nőt részesített a köztársasági elnök kegyelemben, akit hűtlen kezelés bűncselekménye miatt jogerősen öt évre ítéltek. A nő még 2012-ben követte el a bűncselekményt. A kegyelmi kérelem elbírálásakor az államfő elsősorban azt a körülményt vette figyelembe, hogy az elítélt egy súlyos egészségkárosodásban szenvedő gyerekről gondoskodik, valamint hogy az okozott kár teljes összegét visszafizette a károsult vállalatnak.

2021 nyarán Čaputová három személyt részesített elnöki kegyelemben. Egy 29 éves nőt 2015-ben jogerősen egyéves szabadságvesztésre ítéltek, mert egy éven át nem fizette a tartásdíjat. A helyzet javulását követően a nő kifizette tartozását, és később is teljesítette a kötelezettségét.

A másik esetben egy 24 éves, külföldi nőnek kegyelmezett meg, akit 2017-ben lopásért ítéltek el három hónapos szabadságvesztésre. A kegyelemért benyújtott kérvény elbírálásakor az elnök asszony a jogi aspektusok mellett főként az elítélt bonyolult szociális helyzetét vette figyelembe. Hogy rendesen tudjon gondoskodni kiskorú gyermekéről, a büntetésének hátralévő részétől eltekintetett azzal a feltétellel, hogy a kegyelem megítélését követő hat hónapban nem követ el szándékos bűncselekményt.

A harmadik esetben az államfő egy 56 éves férfit részesített kegyelemben, akit marihuána beszerzése és birtoklása miatt ítéltek el jogerősen 10 évre. Az ő büntetését 8 évvel rövidítette le azzal a feltétellel, hogy az elítélt a szabadlábra helyezését követő két évben nem követ el szándékos bűncselekményt. Ebben az esetben Čaputová a jogi szempontokon kívül az eset rendkívüli körülményeit vette figyelembe, valamint azt, hogy az elítélt nem kereskedett a kábítószerrel.

A tavalyi utolsó kegyelmet Čaputová szeptemberben adta: egy súlyosan beteg kislány édesanyját részesített kegyelemben. A 31 éves Ž. B.-t egyéves szabadságvesztésre ítélték a fiatalok erkölcsi nevelését veszélyeztető bűncselekmény elkövetése miatt, gyermekei ugyanis igazolatlanul hiányoztak az iskolából. Ž. B. hét kiskorú gyermek édesanyja, közülük az egyik kislány súlyos beteg, egészségi állapota pedig fokozott felügyeletet és teljes idejű ellátást igényel.

Hivatalba lépése óta, 2019 nyarától Zuzana Čaputová 14 elítéltet részesített elnöki kegyelemben. Ez már most jócskán több, mint amennyit előde, Andrej Kiska kiosztott az ötéves ciklus alatt, ő hat személyt részesített kegyelemben.


(TASR)