2021-re készülhet el a kassai délkeleti körgyűrű, a Skanska a kivitelező

Kassa környékén 2021-re mintegy 40 km új autópálya épülhet meg.

2020-ra befejezhetik a D1-es Budimír és Bidovce közti szakaszát, míg 2021-re az R2-es gyorsforgalmi Kassa-Saca, illetve Košické Olšany közti szakaszát - tájékoztatott hétfőn a Nemzeti Autópálya Társaság igazgatója, Róbert Auxt.

Ez a két útszakasz egymásra is csatlakozik, és bezárja a kassai körgyűrű délkeleti részét. A sztrádaszakaszokkal tehermentesíthető a kelet-szlovákiai nagyváros az Ukrajna, Magyarország, valamint Eperjes és Rozsnyó felé irányuló tranzitforgalomtól.

A D1-es említett szakaszára kiírt közbeszerzést a legalacsonyabb árat kínáló Skanska nyerte el. 197,4 millió euróért építik meg a 15,46 km hosszú sztrádaszakaszt. Előzetesen 209,39 millió euróval számoltak.

Auxt arra számít, hogy az elkövetkezendő hetekben alá is írhatják a szerződést, legkésőbb novemberben pedig megkezdődhetne az építkezés. "Minden készen áll. Rendelkezésünkre áll az építkezési engedély, a projektdokumentáció, mindössze a környezeti hatástanulmányban foglaltak harmonizációjára várunk" - szögezte le.

Elárulta azt is, hogy az R2-es említett szakaszára az idei év végéig kiírják a közbeszerzést, amely során szavai szerint a pénzbeli és főleg az időbeli megtakarításokra fognak ügyelni. "Prioritásunk, hogy minél előbb megkezdődhessen az építkezés" - húzta alá. Elmondta, hogy június végén megszüntették a dokumentáció kidolgozására vonatkozó közbeszerzést, mert rendkívül magasak voltak az árajánlatok, ráadásul csak ketten jelentkeztek.

Auxt elmondása szerint a közbeszerzést úgy írják majd ki újra, hogy a kivitelező tegyen ajánlatot a projektdokumentációra is. Véleménye szerint időben egy-másfél év spórolható meg így, és pénzbeli megtakarítás is elérhető.

Az NDS ezt a pályázatot 2017-ben zárná le, míg 2018-ban megkezdődhetne az R2-es sacai szakaszának építése.

(TASR/para)