2021 végéig a rendőrség automatikusan elküldi minden 15 évnél fiatalabb gyereknek a fénykép nélküli személyi igazolványát

2019. szeptember 19. - 18:42 | Belföld

2021 végéig fénykép nélküli személyi igazolványt kap minden 15 év alatti gyerek. A parlament csütörtökön második olvasatba utalta a törvényjavaslatot.

2021 végéig a rendőrség automatikusan elküldi minden 15 évnél fiatalabb gyereknek a fénykép nélküli személyi igazolványát
TASR

Ezzel a fénykép nélküli igazolvánnyal lehet majd belépni az elektronikus egészségügyi nyilvántartásba, ugyanis 2022 elejétől ez csak csipkártyás azonosítóval lesz lehetséges. A rendőrség automatikusan elküldi minden 15 évnél fiatalabb gyereknek az igazolványt, amelyen aláírás sem lesz. Ugyancsak új igazolványt kapnak azok, akiknek személyi igazolványában nincs csip: a 60 évnél idősebbeknek adtak ki ilyen igazolványt 2012. június 30-ig. Az időseknek sem kell elmenniük a rendőrségre új személyi igazolványt intézni.

Lehetőség lesz arra is, hogy a 15 évnél fiatalabb gyereknek fényképes igazolványt kérvényezzenek, amely teljes mértékben helyettesítené az útlevelet az Európai Unió országaiban, továbbá azokban az országokban, ahová szlovák személyi igazolvánnyal is be lehet utazni. Az ilyen igazolvány 6 éves korig két éven át, 6 és 15 éves kor között pedig öt évig lesz érvényes. Az ilyen igazolvány kiváltása 4,50-be fog kerülni.

Ezeket a változásokat már tavaly év elején beharangozta Peter Blaškovitš, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) igazgatója. 2021 végéig a gyerek egészségügyi kártyáját és születési számát kell felmutatni az orvosnál.

TASR