2021 végén is nőttek a bérek – mutatjuk, mekkora jelenleg az átlagfizetés Szlovákiában

2022. március 11. - 11:48 | Belföld

A tavalyi év végén is nőttek a bérek Szlovákiában, az utolsó negyedévben viszont az infláció 1,3 százalékra mérsékelte az átlagbér emelkedését.

2021 végén is nőttek a bérek – mutatjuk, mekkora jelenleg az átlagfizetés Szlovákiában
Fotó: TASR - illusztráció

A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az egész tavalyi évben magasabbak voltak a fizetések, mint a pandémia előtt mind a 19 megfigyelt ágazatban, a növekedés 2 és 24 százalék között mozgott.

A szlovák gazdaságban egy alkalmazott átlagos havi nominális bére a tavalyi év negyedik negyedévében éves összevetésben 6,9 százalékkal 1331 euróra nőtt – derült ki a hivatal adataiból.

Ez az összeg 154 euróval (13,1 százalékkal) haladta meg a járvány előtti (2019 negyedik negyedéve) átlagbért.

A tavalyi év utolsó hónapjaiban a béremelkedések jelentős részét a magas infláció befolyásolta, ebből kifolyólag a reális bérek mindössze 1,3 százalékkal nőttek – ez 2020 második negyedévétől számítva a legalacsonyabb reális növekedés.

Viszonylag leggyorsabban (16,7%-kal) a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás szektorában nőttek a bérek, amelyek ennek ellenére egyedüli ágazatként nem érték el a járvány előtti szintet ugyanebben az időszakban. A fizetések ebben a szektorban hosszú ideje a legalacsonyabbak, és még a tavalyi év utolsó negyedévében is kevesebb mint 54%-át (713 euró) tették ki az átlagbérnek.

A legmagasabb átlagkereset már meglehetősen hosszabb ideje az információs és kommunikációs szektorban van (2278 euró), itt 7,7% volt az éves növekedés.

A 19 megfigyelt ágazat közül tízben voltak 2021 utolsó negyedévében alacsonyabbak a fizetések az átlagbérhez képest.

Regionális szempontból a bérek minden régióban az átlag alatt maradtak, kivéve Pozsony megyét, ahol hosszú ideje a legmagasabbak a fizetések Szlovákiában – a Statisztikai Hivatal szerint itt az átlagbér jelenleg elérte az 1600 eurós szintet.

A legnagyobb relatív béremelkedés Kassa (13,9%), Trencsén és Nyitra megyében (8,2-8,2 százalék) volt.

Egy alkalmazott havi átlagkeresete 2021-ben

Szlovákiában az alkalmazott átlagos havi nominális bére 2021-ben elérte az 1211 eurót.

Az az összeg éves összevetésben 6,9%-kal nőtt, növekedési üteme közel duplája a 2020-as arányhoz képest. Az elmúlt évtizedben ez a második legmagasabb éves béremelkedés (csak 2019-ben volt ennél magasabb).

A legalacsonyabb mértékű béremelkedés az adminisztratív szolgáltatások ágazatában volt (3,1%). A járvány alatti rendkívüli juttatások és a túlórák által az egészségügyi szektorban emelkedtek a legnagyobb mértékben a fizetések (13,8 százalék – 1 395 euróra).

A legtöbb embert foglalkoztató szektorban, az iparban 8,5 százalékkal (1 289 euróra) nőttek az átlagbérek – derült ki a Statisztikai Hivatal adataiból.


(slovak.statistics.sk)