2021 végére eltűnik a szlovák piacról a műanyag evőeszköz, szívószál és fültisztító!

2019. november 27. - 12:26 | Belföld

Az egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatalának tilalma, a környezetbarát, újrahasznosítható csomagolást előállító gyártók előnyben részesítése, illetve a biológiailag lebomló települési hulladéklerakón történő tárolásának korlátozása. Ezek a parlamentben ma elfogadott hulladéktörvény módosításának legfontosabb rendelkezései.

2021 végére eltűnik a szlovák piacról a műanyag evőeszköz, szívószál és fültisztító!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

„A módosítás egyértelmű célja, hogy az embereket a hulladék osztályozására, a gyártókat újrahasznosítható termékek előállatására, az önkormányzatokat pedig hatékony hulladékgyűjtési rendszer bevezetésére motiválja. Ez az az út, melyen haladunk, és ezt ma a képviselők is támogatták azzal a céllal, hogy zöldebbé és tisztábbá tegyük Szlovákiát” – jelentette ki Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

2021. július 3-tól Szlovákiában tilos lesz néhány műanyag termék forgalmazása. Az intézkedés a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömb- és fültisztító pálcikákat valamint az expandált polisztirolból készült ételtartókat, poharakat érintik. A készleteket 2021 végéig lehet majd kiárusítani.

A háztartásokból származó, lebomló konyhai hulladék továbbra is nagy részét képezi a vegyes települési hulladéknak, amely hulladéklerakóra kerül. Az új törvény a létező 4 kivételből 3-at hatályon kívül helyez, ezzel is megakadályozva, hogy a biológiailag lebomló hulladék végül hulladéklekóra kerüljön.

2023 után azok a települések is osztályozni lesznek kénytelenek a konyhai hulladékot, melyek eddig energetikailag hasznosították.

Megszűnik azon önkormányzatok mentessége is, melyek számára az osztályozás műszakilag összetett, pl. történelmi városrészek vagy ritkán lakott területek. 2021 januárjától nem lehet majd a magas költségekre hivatkozva sem elkerülni a hulladék osztályozását.

A módosítás tiltja a kezeletlen hulladék lerakását. Olyan előkezelésre van szükség, amely minimalizálja a hulladék környezetre és az emberi egészségre gyakorolt negatív hatását.

A módosítás a települési hulladékra vonatkozó újrahasznosítási célokat határoz meg, 2030-ra az összes keletkező települési hulladék 60% -át, 2035-ig pedig 65% -át kell osztályozni és újrahasznosítani.

A módosítás kedvezményeket biztosít a környezetbarát termékek gyártóinak. Bevezeti az öko-modulációt, melynek lényege, hogy az újrahasznosított alapanyagok felhasználását akár anyagi eszközökkel is ösztönzi a rendszer. A könnyebben újrahasznosítható termék vagy csomagolás gyártóját alacsonyabb költségek terhelik majd, mint azokat, akiknek a termékét nehéz újra feldolgozni Ez az intézkedés közvetetten alternatívák keresésére motiválja a gyártókat, pl. olyan esetekben, amikor az nem kifejezetten szükséges, mondjanak le az összetett csomagolásról, vagy ne használjanak többféle csomagolóanyagot egy termékhez.

(km/parameter)