2026-ban indulhat a termelés a Kassa melletti Volvo-gyárban, de már most keresik a beszállítókat

2022. november 25. - 10:15 | Belföld

Idén dőlt el, hogy a svéd Volvo vállalat építi meg az ötödik szlovákiai autógyárat. Az 1,2 milliárd eurós beruházás kapcsán hamarosan befejeződik a tereprendezés, jövőre pedig kezdődik az építkezés. Az azt követő évben szállítják le a technológiát, majd a megkezdődik a mintegy 5 ezer alkalmazott toborzása, végül 2026-ban elindulhat a termelés.

2026-ban indulhat a termelés a Kassa melletti Volvo-gyárban, de már most keresik a beszállítókat
Fotó: Volvo

A vállalat a jelenlegi 700 ezerről 1,2 millióra szeretné növelni az éves termelését. Ehhez járulhat hozzá a Kassa melletti, Valaliky kataszterében megépülő gyártóüzemük, ahonnan a tervek szerint maximális kapacitásnál évente 250 ezer elektromos autó gurulhat ki. Szlovákiai üzemük a harmadik lesz Európában.

Az 5 ezer alkalmazott mellett ugyanakkor rengeteg beszállítóra is szüksége lesz a Volvónak, és az, hogy Szlovákiában a többi autógyártó miatt már létezik ez a piac, döntő szempont volt a gyár elhelyezkedésének kiválasztásánál is. Viszonyításképp, a pozsonyi Volkswagennek összesen 1200 beszállítója van, 40 országból szállítanak ide különböző komponenseket a kocsikba.

Björn Helldén, a Volvo Car Košice igazgatója a Slovak Industry Vision Day nevű beruházási és kereskedelmi fórumon beszélt arról, hogy világszinten mintegy 2 ezer közvetlen és további 8900 közvetett beszállítóval dolgoznak. Szlovákiában is szükségük lesz továbbiakra, és már most elkezdték keresni őket.

A Hospodárske noviny információi szerint a munkaerő, a megfelelő terület és a földrajzi elhelyezkedés is hozzájárult ahhoz, hogy a Volvo Szlovákia mellett döntött. Szlovákiában az autóiparban mintegy 350 beszállító dolgozik, és további több száz alvállalkozó.

A jelenlegi négy szlovákiai autógyárnál összesen mintegy 30 ezren dolgoznak, de további 230 ezer személyt foglalkoztatnak a szegmens beszállítói. Richard Sulík azon a sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentette a beruházást, elárulta, hogy a Volvo gyárában 5 ezer dolgozóval számolnak, és további 20 ezerrel, akit majd a beszállítói hálózat foglalkoztat.

A cég vezetése a HN-nek megerősítette, hogy már megtalálta az első beszállítókat, részleteket azonban nem közöltek róluk. Róbert Šimončič, a SARIO nevű állami beruházásösztönző cég közölte, ők is segítenek a potenciális beszállítók felkutatásában, és ebben segíthet egy beszállítói nap, amelyet a Volvo tervez megtartani a jövő évben.

Az egyelőre nem ismert, hogy milyen modelleket gyárthat a Volvo Kassa mellett.

(HN)