2027-ig biztosan marad az olcsóbb áram a háztartásoknak!

2023. március 30. - 12:39 | Belföld

A Szlovák Villamos Művek (SE) csütörtökön bejelentette, 2027-ig garantálja az olcsóbb elektromos áramot a háztartásoknak.

2027-ig biztosan marad az olcsóbb áram a háztartásoknak!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Branislav Strýček, a Szlovák Villamos Művek vezértigazgatója Karel Hirman megbízott gazdaságügyi miniszter jelenlétében csütörtökön bejelentette, a kormány és az SE megállapodott a korábban aláírt memorandum három évvel történő meghosszabbításáról. A megállapodásról a mohi atomerőműnél tartott sajtóértekezleten tájékoztattak.

A tavaly februárban aláírt memorandum eredetileg 2024-ig biztosította volna az olcsóbb elektromos áramot a háztartásoknak. A pontos árat nem közölték, annyi azonban biztos, hogy az áram 2025 és 2027 között is olcsóbb lesz, mintha azt a szolgáltatók a piacon vásárolnák.

Az új egyezséget még jóvá kell hagynia az Európai Unió illetékes szerveinek, de mindkét fél szerint csak formalitásról van szó.

Idén a háztartások 61 eurót fizetnek egy megawattórányi elektromos áramért, ezt az összeget viszont még kiegészítik az elosztói és átviteli rendszerhasználati díjakkal.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója egyúttal arról is beszámolt, hogy 55 százalékra növelték a mohi atomerőmű harmadik blokkjának teljesítményét. A tervek szerint a harmadik blokk nyáron már elérheti a 100 százalékos teljesítményt.


Fotó: TASR - archív

A Szlovák Villamosművek az előírt tesztek elvégzése után idén februárban kapcsolta először a hálózatra a mohi atomerőmű harmadik blokkját, akkor 20 százalékos teljesítménnyel működött.

A Szlovák Atomenergia-felügyelet (ÚJD) már tavalyelőtt májusban engedélyezte a harmadik blokk elindítását. A döntés ellen a Global 2000 osztrák szervezet fellebbezett, kifogásolva a nukleáris létesítmény üzemeltetéséből eredő állítólagos kockázatokat. Az ÚJD minden kifogással foglalkozott, és egy közel 140 oldalas dokumentumban elutasította az aktivisták beadványát, végül pedig engedélyezték a blokk elindítását.


(TASR/DenníkN)