2028-ig el sem kezdődik a Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom vasútvonal felújítása, pedig már most túlzsúfolt

2022. május 27. - 14:46 | Belföld

Még évekig nem újul meg a Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom vasút, pedig az egyes szakaszok már közelítenek az élettartamuk végéhez, és a vonal kihasználtsága is ezt indokolná. Ennek ellenére a Szlovák Vasúttársaság (ŽSR) szerint legkorábban 2028-ban kezdődhet a felújítása. Pedig a mielőbbi felújítást elemzésében a pénzügyminisztérium Értéket a pénzért osztálya (ÚHP) is sürgeti.

2028-ig el sem kezdődik a Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom vasútvonal felújítása, pedig már most túlzsúfolt
Fotó: Cséfalvay Á. András

„A Pozsony-Komárom vonal túlterhelt és rossz állapotban van, ezért mielőbbi felújításra és a kapacitásának bővítésére szorul” – áll a pénzügyminisztérium értékelemző csapatának, az ÚHP-nek az elemzésében. Az elemzés ellenére a vasútvonal felújítására még évekig várni kell. A kormány csak a 2027-2029-es évekre tervezi a szakasz egy részének, a Pozsony-Dunaszerdahely szakasznak a felújítását, az üzemeltető Szlovák Vasúttársaság (ŽSR) ennél is későbbre ígéri, csak 2028-ban lát lehetőséget a megkezdésére.

5 változat, a legdrágább 922 millióba kerülne

A vasútvonal felújításának tervét a ŽSR készítette el 5 változattal számolva, amit még fejlesztési beruházásokkal is kiegészítettek. A vasút két fejlesztési beruházással számol a legbővebb változat esetében: el bekötővonalat építenének Somorjába – ami korábban is létezett –, illetve egy letérőt a magyarországi Komáromba.

A változatok költségei elég nagy eltéréseket mutatnak, míg a legolcsóbb mindössze 18 millió euróba kerülne, a legdrágább közel egymilliárdba. A vasúttársaság a legdrágábbat szeretné megvalósítani, de ennek hátránya, hogy az ÚHP szerint nemhogy 2028-ban, hanem csak 2030 után kezdődhetne el, ha egyáltalán elkezdődik.

„A befektetési prioritások és az állam pénzügyi lehetőségeit figyelembe véve a projekt a javasolt mértékben nem megvalósítható. A kiválasztott változat azt eredményezi, hogy a prioritások és a költségvetés lehetőségeinek figyelembe vételével legalább 2030-ig nem lehet majd beilleszteni a befektetési tervbe, nem kezdődhet el a megvalósítás” – írja az ÚHP.

A Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom vasútvonal felújításának variánsai

Változatok 1.1 1.2 2.1 2.2 3 4 (3+5+6+8+P)
Befektetési költségek (millió euró) 18 115 460 584 641 922
Megtérülés (BCR) 13,92 2,6 1,02 0,91 0,77 1,36
Műszaki megoldások
A szűk keresztmetszetek megszüntetése Igen Igen Igen Igen Igen Igen
A vonal felújítása Nem Minimálisan* Igen Igen Igen Igen
Gyorsaság (km/h) 80 100 160** 160** 160 160
A vonal kétvángányúsítása (a vonal hosszának %-a) Nem Nem Nem Igen (36 %) Igen (62 %) Igen (62 %)
ETCS és GSM-R Nem Nem Igen Igen Igen Igen
Fejlesztési befektetések Nem Nem Nem Nem Nem bekötővonal Somorjára,
letérő Komáromba (H),
a vonal elektrifikálása
Többszintes vasúti átjárók

* A vonal felújítása csak jobbára az állomásokon, és azokon a szakaszokon, ahol magasabb sebességet akarnak elérni
** A 160 km/h-s sebesség biztosítása minden szakaszon, kivéve, ahol ez aránytalan bontást vagy az állomás áthelyezését igényelné

Forrás: ÚHP

Elég lenne 400 millió is

Az elemzők ezért egy korlátozottabb változat megvalósítását javasolják, de annak a mielőbbi elindítását javasolja. „Mielőbb megvalósítani az 1.1-es változatot 18 millió euróért, amelynek a legnagyobb a megtérülése, és megoldja a vonal legproblémásabb szakaszait” – állítják az elemzők.

A felújítást további mintegy 400 millió euró értékben folytatnák, az anyagi lehetőségek figyelembe vételével. Ez tartalmazná a vonal kétvágányúsítását a Pozsony-Úszor szakaszon, és az elektrifikációt a Pozsony-Dunaszerdahely szakaszon.

Az ÚHP szerint a mielőbbi felújításra azért is szükség lenne, mert a Pozsonyhoz közeli szakaszokon már szinte teljes kapacitással működik a vonal, több vonatot nem lehet ráengedni. „Az egyvágányú vasutak kapacitásának felső határa 130 vonat körül van naponta, a Pozsony-Dunaszerdahely szakasz leterheltsége 113” – áll az elemzésben. Ennél szinte csak az Érsekújvár-Surány és az Érsekújvár-Komárom vonalak a leterheltebbek napi 131 illetve 125 vonattal, de azok legalább elektrifikáltak. A Dunaszerdahely-Komárom szakasz leterheltsége jelenleg jóval alacsonyabb, mindössze 61 vonat naponta.

A vonal rossz állapotán egyáltalán nem lehet csodálkozni, hiszen a legtöbb szakaszt 25-30 éve újították fel utoljára.

A legidősebb a Nové Košariská (Misérd) – Kvetoslavov (Úszor) szakasz, ehhez már 49 éve nem nyúltak hozzá komolyabban, de a legfiatalabb, Nagymegyer-Nemesócsa szakasz is 19 éve volt utoljára felújítva. A teljes Pozsony-Komárom szakasz „életkora”, vagyis a felújítása után eltelt idő átlagosan 32 év.

2028-ig nem lesz egy kapavágás sem

A vasúttársaság szerint azonban a leggyorsabb változat elkezdése is éveket vesz igénybe. „A javasolt »gyors« változat elindítása is éveket vesz igénybe” – tájékoztatta a Paramétert Ria Feik Achbergerová, a ŽSR szóvivője. Szerinte a tervezés, az építési engedélyek beszerzése, a környezetvédelmi tanulmányok elkészítése, a kivitelező kiválasztása és a szükséges parcellák kivásárlása nagyon sok időbe telik.

„A megvalósítás kezdete a jelenlegi törvényi szabályozás mellett 6-7 év múlva lehetséges” – tájékoztatott a szóvivő. – Ha a projektek előkészítésének törvényi háttere nem változik, ha a folyamatok nem gyorsulhatnak fel, akkor a megvalósítás legkorábban 2028-ban kezdődhet.”

A ŽSR szerint a dunaszerdahelyi vonalon csak a kétvágányúsítás segít. „Jelenleg nem az egymást követő vonatok okozzák a problémát, hanem az ellenirányú vonatok, ezért lenne szükség a második vágányra, mind a személy-, mind pedig a teherközlekedés számára” – állítja Feik Achbergerová.

Megkérdeztük a közlekedési minisztériumot is a témában, amint választ kapunk bővítjük a hírt.

- lpj -