2030-ra elérhető lesz a rák elleni oltás!

2022. október 23. - 08:24 | Tech

Ugur Sahin és Ozlem Tureci, a Covid-19 elleni egyik vakcina mögött álló német BioNTech vállalat alapítói szerint még 2030 előtt elérhetővé válik a rák elleni oltás - írja a The Times nyomán összefoglalójában a Denník N.

2030-ra elérhető lesz a rák elleni oltás!
Illusztráció (Flickr.com)

A BioNTech 2008-as megalapítása óta a rákbetegség gyógyítására fókuszált, a Covid elleni vakcina lényegében ennek a kutatásnak egyfajta "mellékterméke" volt. A tudósok szeirnt a pandémia ugyanakkor segített a rákkutatásban is, ugyanis a vállalat a Covid elleni vakcina által hatalmas mintát érintően szerzett ismereteket arról, hogyan reagál az immunrendszer az mRNA vakcinára.

A gyártó emellett megtanult hatalmas mennyiségű vakcinát hatékonyan, rövid idő alatt legyártani. Ugyancsak hatékonyabbá válhat a tudósok szerint az mRNA vakcinát megítélése a szabályozó szervek által, mivel a Covid kapcsán már ismerik a vakcinát.

Az első rák elleni vakcinákat olyan személyek számára készíthetik, akik már átestek a betegségen, és ez abban segíthetne számukra, hogy az visszatérjen.

A BioNTech 16 hasnyálmirigyrákban szenvedő személyen már kipróbálta a vakcinát. A teszteltek felénél fél évvel később már nem mutatták ki a betegséget. Mindeközben a hasnyálmirigyrák az egyik legagresszívabb a rákbetegségek közül, és normál körülmények között az ebben szenvedők 90%-a két éven belül meghal.

Hasonló tanulmányt folyta a BioNTech a bélrákban szenvedőkön is.

(The Times/Denník N)