21 ezer emberéletet menthettek volna meg. A főügyészség a Covid-válság kezelését vizsgálja Szlovákiában!

2023. január 9. - 14:59 | Belföld

Egy tanulmány alapján, mely rámutatott, hogy bizonyos körülmények teljesülése esetén akár 21 ezer emberéletet is megmenthettek volna Szlovákiában, vizsgálódni kezdett a Legfőbb Ügyészség.

21 ezer emberéletet menthettek volna meg. A főügyészség a Covid-válság kezelését vizsgálja Szlovákiában!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Dalibor Skladan ügyészségi szóvivő megerősítette, hogy a Pažitný & Kandilaki nevű tanácsadó cég által elvégzett, A Covid-19 által eredményezett többlethalandóság című tanulmány eredményei alapján megvizsgálják, hogy a világjárvány szlovákiai kezelése során történt-e olyan eljárás vagy mulasztás, ami büntetőjogi felelősséget vonna maga után. Ez lényegében a 2020 és 2022 közötti szlovák egészségpolitikai döntések vizsgálatát foglalja magába.

A tanulmány legfőbb célja annak megállapítása volt, hogy hány emberéletet menthettek volna meg, ha az egészségpolitika és a nagypolitika eszközeivel úgy cselekszenek, mint a járvány kezelésében élen járó EU-tagországok, Észtországtól Portugálián, Németországon át Dániáig.

"Minden EU-tagországban többlethalandóságot mutattak ki, de a részletek összevetése azt mutatja, hogy Szlovákiában különösen kedvezőtlen volt a helyzet" - közölte Peter Pažitný, a tanulmány társszerzője.

"A többlethalandóság alakulására való tekintettel elmondható, hogy a Covid-19-járvány menedzselésével Szlovákiában talán nem sikerült megbirkózni" - szögezte le. Hozzátette, ez alól kivétel a járvány legelső hulláma, miközben a második és harmadik hullám egy-egy külön történet, ami rengeteg fertőzést és halálesetet eredményezett.

"Míg erős második hullám elsősorban a felkészülés elhanyagolásának, valamint minden tudományos alapot nélkülöző, kaotikus politikai döntések, a nyilvánossággal való helytelen kommunikáció és a kemény lockdown kései bevezetésének következménye, addig a harmadik hullám során a legfőbb problémát az oltások kérdésének politizálása és az ismét későn bevezetett lockdown jelentették" - fejtette ki.

(TASR)