21 új vonatot helyeznek üzembe

2019. június 11. - 10:52 | Belföld

A következő két évben 21 dízelmotoros vonatszerelvénnyel gazdagodnak a regionális vasutak - közölte szerkesztőségünkkel a közlekedésügyi minisztérium sajtóosztálya.

21 új vonatot helyeznek üzembe
A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: TASR)

A modern és biztonságos vonatok Besztercebánya, Trencsén és Zsolna megyében fognak közlekedni. Az első vonatot június 11-én, kedden ünnepélyes keretek között Zólyomban indították útjára.

Az Európai Bizottság az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programon (OPII) keresztül 6,3 millió euróval járul hozzá az új vonatok vásárlásához.

„Örülök, hogy új vonatokat kapnak ezek a régiók. Az iskolába és munkába járás, illetve az egészségügyi ellátás szempontjából épp a regionális vonatokat használják ki leginkább a lakosok. Az Európai Unió így támogatja az igyekezetünket, hogy minél többen használják a tömegközlekedést az autózás helyett. Sokkal kényelmesebb és biztonságosabb az utazás ezeken a gyönyörű vonatokon”

– tolmácsolta a tárca sajtóosztálya Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter nyilatkozatát.

A Szlovák Vasúttársaság 2020 végéig 21 új vonatot készül beszerezni. Ezekből hét darab 160 ülőhellyel, 14 pedig legalább 110 ülőhellyel rendelkezik. A vonatok modern és hatékony kialakítása, a környezetbarát világítás és a kamerák, illetve a tájékoztató kép- és hangrendszer, a wifi és az elektromos csatlakozók mind az utasok kényelmét szolgálják.

A vonatokat korszerű, akadálymentesített elemekkel is ellátták – beszállórámpa, a mozgáskorlátozottak számára készült ülőhelyek és mosdók, valamint Braille-írással készült tájékoztatások –, és a szerelvények automata utasérzékelő számlálóval is rendelkeznek.

2019 végéig kilenc új vonatot állítanak forgalomba, a következő 12-t a gyártó a jövő évben adja át. A dízelmotoros szerelvények, melyek összértéke csaknem 76 millió euró, a következő vonalakon fognak közlekedni:

• Privigye (Prievidza) – Felsőstubnya (Horná Štubňa)

• Felsőstubnya – Ruttka (Vrútky)

• Zólyom – Körmöcbánya – Felsőstubnya

• Zólyom – Feled – Tiszolc

• Zólyom – Besztercebánya – Breznóbánya

A fenti vasútvonalak elsősorban a besztercebányai régión haladnak keresztül, és a besztercebányai integrált személyszállítási rendszerbe tartoznak.

Az OPII eszközeiből kerül finanszírozásra annak a 25 elektromos vonatnak a beszerzése, melyek legyártása már folyamatban van – összesen 134,5 millió euró értékben, mely szintén EU-s forrásokból lesz fedezve. Ezek a szerelvények a zsolnai régióban közlekednek majd, és fokozatosan, 2022-ig állítják őket üzembe.

2019 szeptemberétől a Pozsony - Dunaszerdahely - Komárom vonalon is új, emeletes szerelvényeket helyeznek forgalomba.

(para)