22 ezer eurós állami kártérítést kapott a medvetámadás áldozatának családja

2022. február 12. - 13:47 | Régió

Nagyjából 22 ezer eurós kártérítést kapott az a szlovák asszony, akinek 57 éves férje tavaly nyáron medvetámadás áldozata lett lakhelye közelében, egy liptói erődben.

22 ezer eurós állami kártérítést kapott a medvetámadás áldozatának családja
Dušan és hozzátartozói (Fotó: családi archívum)

Az erdőjáró férfi halálesete egyébként mérföldkőnek számít Szlovákiában, mert ez az első olyan ügy az országban, mely során hivatalosan is bizonyítást nyert, hogy embert ölt egy vadon élő medve.

A törvény szerint amennyiben védett állatfaj okozza ember halálát, az áldozat hozzátartozói kártérítésre jogosultak:

  • a házastárs a szlovák átlagbér 20-szorosát,
  • a 18 év alatti gyermek az átlagbér 30-szorosát,
  • kiskorú áldozat esetén pedig mindkét szülő az átlagbér 20-szorosát kapja kártérítésként a szlovák államtól.

Egy barna medve értéke 5 ezer euró, ha védett területen lakik, akkor 15 ezer euró.

A liptói esetnél kizárólag az 57 éves Dušan özvegye kap kártérítést - kb. 22 ezer eurót - mivel gyermekei már nagykorúak. Családja azonban egyáltalán nem elégedett ezzel a helyzettel, és polgári peres úton követelnek további kártérítést az államtól.

"Lassan egy állatnak nagyobb értéke lesz az állam szemében, mint egy embernek. A környezetünk tovább támogat minket a harcban. Nagyon bánt minket a környezetvédelmi tárca álláspontja, és az is, hogy a felnőtt leszármazottaknak nem jár kártérítés. Mintha a felnőtt gyerekeknek, vagy az unokáknak nem volna szükségük apára vagy nagyszülőre. Apánk egész életében szeretettel gondoskodott a családjáról"

- fogalmazta meg álláspontját a tavaly nyáron elhunyt Dušan egyik felnőtt lánya.

A környezetvédelmi minisztérium jelenleg egyáltalán nem tervezi növelni a vonatkozó kártérítések összegét. Ennek oka, hogy a tárca tájékoztatása szerint az utóbbi száz évben a tavalyi volt az első eset, hogy bizonyíthatóan medvetámadás áldozata lett egy ember.

Dušan Mydliar 2021. június 13-án, egy vasárnapi napon indult erdei sétára a liptói város közelében, ahol egész életét eltöltötte. Az erdőből már nem tért haza, holttestét másnap találták meg, és az orvosszakértő jelentése szerint halálát az egész testét - főleg fejét, nyakát és az oldalát - borító medveharapások okozták.

(SME - MY Liptov)