22 független parlamenti képviselőnk van, ketten kiléptek a koalícióból

2021. július 11. - 19:56 | Belföld

A parlamentben jelenleg 22 független képviselő tevékenykedik. Különböző okokból kifolyólag hagyták el pártjaikat. A legtöbb független képviselő (12) a Smer-SD pártnak köszönhetően került be a parlamentbe, de a pártból már távoztak.

22 független parlamenti képviselőnk van, ketten kiléptek a koalícióból
Illusztrációs felvétel (TASR)

Köztük van Peter Pellegrini, Ján Blcháč, Ján Ferenčák, Peter Kmec, Ľubica Laššáková, Róbert Puci, Richard Raši, Denisa Saková, Matúš Šutaj Eštok, Erik Tomáš, Peter Žiga és Ján Podmanický. Podmanickýn kívül mind csatlakoztak a Pellegrini által vezetett politikai projekthez még tavaly nyáron. Így alakult meg a Hlas-SD párt. Podmanický 2020 májusában távozott, reagálva arra a kritikára, hogy csatlakozni akar a konzervatív képviselők értékplatformjához. Idén áprilisban a parlamenten kívüli Élet - Nemzeti Párt (Život - Národná strana) alelnöke lett.

Az ĽSNS klub is veszített a tagjaiból. A független és a pártból távozó képviselők között van Filip Kuffa, Štefan Kuffa, Tomáš Taraba, Ondrej Ďurica, Eduard Kočiš, Milan Mazurek, Miroslav Suja és Miroslav Urban. Filip Kuffa, Štefan Kuffa, Tomáš Taraba az Élet - Nemzeti Párt (Život - Národná strana) tagjai. A fennmaradó kilépő képviselő jelenleg a feltörekvő Republika mozgalom tagja, melyet Milan Uhrík európai parlamenti képviselő vezet. Az alapszabály megváltoztatása után – amely megerősítette Marian Kotleba elnök pozícióját – januárban hagyták el az ĽSNS-t.

A Za ľudí klubból februárban kilépett Miroslav Kollár, két hét múlva pedig Tomáš Valášek. Mindketten elégedetlenek voltak Igor Matovič (OĽaNO) volt miniszterelnökkel. Kollár a parlamenten kívüli Spolu párthoz csatlakozott, míg Valášek belépett a Progresszív Szlovákiába. A kormánypártból való távozásuk után 93 koalíciós képviselő maradt a parlamentben.

TASR