22 nap múlva bezárhatnak a legnagyobb kórházak, az orvosok szerint a kormány nem érti a helyzetet

2022. november 8. - 12:04 | Belföld

Érvényben van több mint 2100 kórházi orvos felmondása, a felmondási idő pedig november végén lejár, már csak 22 nap van hátra, figyelmeztet az Orvosszakszervezet (LOZ). A LOZ szerint a kormány nem érti, hogy december elsején leállhat a gyógykezelés a legnagyobb szlovákiai kórházakban. Az egészségügyi minisztérium által kidolgozott memorandum elfogadhatatlan számukra.

22 nap múlva bezárhatnak a legnagyobb kórházak, az orvosok szerint a kormány nem érti a helyzetet
Fotó: TASR

December elsejétől leállhat az élet több nagy szlovákiai kórházban, mivel lejár a felmondásukat benyújtott orvosok felmondási ideje. Peter Visolajský, az Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke szerint a kormány alábecsüli a helyzetet. „Több mint 2100 orvos felmondási idejéből már csak 22 nap van hátra” – figyelmeztetett Visolajský. A LOZ elnöke kifogásolja, hogy a kormány magasabb szinten utoljára augusztusban tárgyalt velük, az egészségügyi minisztérium által kidolgozott memorandumtervezet pedig elfogadhatatlan a számukra.

„Tárgyalni akarunk, de a tárgyaláshoz ketten kellenek, augusztus óta a kompetensek nem találtak ránk időt” – magyarázta Visolajský.

Semmitmondó memorandumot írna alá a kormány

A memorandum szövegét tegnap este kapták meg.

„A tervezet sajnos csak általános ígéreteket tartalmaz, nem is említi a mi nyolc követelésünket. Nem értjük, miért becsüli ennyire alá a helyzetet a kormány – mondta a LOZ elnöke. – A követeléseink világosak, senki sem vonta azokat kétségbe, még az egészségügyi miniszter is elismeri jogosságukat.”

Szerinte a memorandum nem kötelezi semmire sem a kormányt, sem az egészségügyi minisztériumot.

A LOZ találkozott minden parlamenti párt képviselőivel, tárgyaltak a parlament pénzügyi és egészségügyi bizottságaival is. A megbeszélések eredménye, hogy a parlament rendkívüli ülésen tárgyalja meg az orvosok felmondása kapcsán kialakult egészségügyi válsághelyzetet.

„A kórházak 2100 orvos nélkül nem tudnak működni, a kormánynak meg kell mondania az embereknek, hogy hogyan fognak működni a kórházak december elseje után” – figyelmeztet Visolajský.

A felmondásukat benyújtott orvosok vissza akarnak térni munkahelyükre, de jobb feltételeket akarnak, hogy tényleg tudjanak segíteni a betegeknek.

A memorandum-tervezettel kapcsolatos konkrét kifogásaikról holnap tájékoztat a LOZ. Az orvosok többsége a nagy állami kórházakban mondott fel, azok vannak a legnehezebb helyzetben.

Megkérdeztük az egészségügyi minisztérium és a kormány álláspontját is, amint választ kapunk, bővítjük hírünket.

- lpj -