2225 fertőzöttet igazoltak a négy járásban, Matovič figyelmeztet, a negatív eredmény nem jelenti azt, hogy nincs a szervezetben vírus

2020. október 23. - 19:41 | Belföld

Az országos Covid-tesztelés első napján a fertőzés által leginkább sújtott régiókban, Oraván és Bardejovban a pénteki napon összesen 2225 fertőzöttet szűrtek ki. 

2225 fertőzöttet igazoltak a négy járásban, Matovič figyelmeztet, a negatív eredmény nem jelenti azt, hogy nincs a szervezetben vírus
Fotó: TASR

Az oravai és a bardejovi régióban a nap végéig 61 905 antigén tesztet végeztek el, ennek 3,59 százaléka lett pozitív.

„Megközelítőleg minden 30. ember fertőzött“ – jelentette ki a kormányfő.

Matovič azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az antigén tesztek csak azokat az embereket szűrik ki, akik fertőző stádiumban vannak. Ha tehát valaki negatív eredményt kap, az nem azt jelenti, hogy a vírus biztosan nincs jelen a szervezetében, hanem azt, hogy a teszt elvégzésekor nem fertőz.

Mint elmondta, az antigén tesztek csak minden harmadik fertőzöttet képesek kiszűrni, akinek a szervezetében jelen van a vírus. „Amíg a PCR teszt három pozitív személyt szűr ki, addig az antigén teszt egyet, aki épp a fertőzés stádiumában van“ – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, azért van szükség ennek ellenére is az antigén tesztekre, mert ilyen mennyiségű PCR teszt elvégzésére nincs kapacitás.

PCR teszteléssel ugyanis az oravai és a bardejovi régióban – éppen a kapacitás miatt – naponta maximum 230 fertőzöttet képesek kiszűrni, az antigén tesztek viszont ennél sokkal többet.

„Úgy tűnik, az általunk választott módszerrel 25-ször gyorsabban lehet azonosítani a fertőzötteket, mint az eddigi eljárással, amit gyakorlatilag a világ minden országában használnak, vagyis az RT-PCR teszttel” - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő felszólította a tesztelt személyeket, hogy negatív eredmény esetén is tartsanak be minden járványügyi intézkedést, viseljék a maszkot, tartsák a távolságot, és mossák, illetve fertőtlenítsék a kezüket.

„Azok, akik ma negatív eredményt kaptak kézhez, vigyázat, holnap probléma nélkül fertőzőek lehetnek“ – húzta alá.

Eddig 19 ezer egészségügyi dolgozó jelentkezett önkéntesként a tömeges tesztelésre

Matovič szerint az jelenti a legnagyobb problémát, hogy többen közülük csak egy meghatározott ideig tudnak jelen lenni.

„Az utolsó napig kérni fogjuk, hogy jöjjenek segíteni, nélkülük nem sikerül”- mondta, majd hozzátette, bízik benne, hogy az országos tesztelés megállítja a pozitív tesztek számának növekedését.

„Bízom benne, csökkenni kezdetek a számok, de ehhez arra van szükség, hogy az emberek részt vegyenek mindkét országos tesztelésen, és 80-90 százalék eljönne. Ez száz százalékosan működne” – mondta a miniszterelnök.

Mint ismert, hatalmas előkészület mellett sikerült pénteken megnyitni 182 mintavételi pontot a fertőzés által leginkább sújtott négy járásban, Tvrdošínban, Námestovóban, Dolný Kubínban és Bardejovban, bár a reggeli órákban még voltak problémáik egyes pontok megnyitásával.

A mostani bevezető tesztelés után az országos tesztelésre október 30. és november 1., valamint november 6. és 8. között kerül sor – minden esetben péntektől vasárnapig.

A tömeges tesztelés célja, hogy kiszűrjék a fertőzötteket és a járványgócokat, illetve csökkentsék a fertőzés terjedésének ütemét, ezáltal az orvosok időt és teret nyernek ahhoz, hogy a már kórházban lévő fertőzöttekről gondoskodjanak.


(parameter)