23 évet kapott az orosz vállalkozó, aki még csak tervezte meggyilkolni a maffiózó Čongrádyt

2018. február 21. - 20:21 | Belföld

A Pozsony I. Járásbíróság szerdán ítéletet hozott Sergej Miňajlenko és két további vádlott ügyében, akik a vád szerint megkísérelték megölni Peter „Čongi” Čongrádyt, a pozsonyi Sýkora-klán néhai főnökét.

23 évet kapott az orosz vállalkozó, aki még csak tervezte meggyilkolni a maffiózó Čongrádyt
Fotó: TASR

A fővádlott Miňajlenko kivételesen magas büntetést, 23 évet kapott, melyet fegyházban kell letöltenie. Peter H.-t 18, Dušan Š.-t 5 éves fegyházbüntetésre ítélték.

A bíróság felmentett a vád alól két további vádlottat, Roman J.-t és Vlasimír Š.-t. Előbbi esetében a bűncselekmény elévült, utóbbi bűnösségét nem sikerült bizonyítani.

Az ítélet nem jogerős, a három elítélt fellebbezett. A fellebbezést a pozsonyi Kerületi Bíróság bírálja el.

Peter H., aki sokáig szökésben volt, majd Romániában fogták el, a záróbeszédében ártatlannak vallotta magát és kérte a felmentését, mivel állítása szerint sem ő, sem a többi vádlott nem tudott Čongrády meggyilkolásának előkészítéséről.

Miňajlenko még január végén adta elő három napon keresztül csaknem 15 órásra nyúló záróbeszédét. Ebben azt állította, hogy többször is megsértették a jogait, például az őrizetbe vétel és a vádemelés során. Többek között azt kifogásolta, hogy nem tájékoztatatták a jogairól, és az előzetes letartóztatásról szóló döntést nem fordították le neki oroszra.

Čongrády meggyilkolását az öt vádlott még 1999-ben tervelte ki, de azt végül nem sikerült végrehajtani.

Čongrádyt 2004-ben gyilkolták meg fényes nappal Pozsonyban, egy pizzéria előtt a Pečnianska utcában. A maffiafőnök 24 lövést kapott a fejébe és a teste más részeire, a helyszínen meghalt. Čongrády a Sýkora-klán alapítójának, Miroslav Sýkorának az egyik utódja volt. A közvetlen gyilkosokat még 2014-ben ítélték el, miután vádalkut kötöttek az ügyésszel. Ivan Beňo és Peter Kopera 15, Vladimír Smetana 14 évet kapott.

(TASR/parameter)