23 évre ítélték Okoličány egykori gyilkosát, de még most sem tudják, hol lehet

2016. június 28. - 16:17 | Belföld

Kedden a háromtagú Legfelsőbb Bíróság gyilkossági kísérletért, valamint illegális fegyvertartásért és fegyverkereskedelemért 23 év börtönre ítélte Róbert Nigutot, aki a kelet-szlovákiai alvilág egyik legrettegettebb alakja, Róbert Okoličány bandájának volt a tagja.

23 évre ítélték Okoličány egykori gyilkosát, de még most sem tudják, hol lehet
Fotó: TASR

A Legfelsőbb Bíróság így törölte a Speciális Ügyészség tavaly szeptemberi ítéletét, amely eredetileg 25 év börtönre ítélte Nigutot.

Nigutnak, aki továbbra is szökésben van, büntetését maximális fokozatú őrség mellett kellene letöltenie. Nigutra már három éve európai és nemzetközi körözést adtak ki. A Legfelsőbb Bíróság ítélete jogerős és nem lehet ellene fellebbezni.

Róbert Nigutot egy 2013 augusztusában történt gyilkossági kísérlettel vádolják, amely a Kassa melletti Jahodná közelében történt. A sértett Marián K. részletesen elmondta a bíróságon, hogyan nyitottak rá tüzet egy autóból. Három lövés el is találta a mellkasán és az arcán, de sikerült elmenekülnie. Ezután rendőri védelem alá került.

A vádlottra nézve terhelő vallomást tett a kocsi sofőrje is, amelyből állítólag Nigut tüzet nyitott. Gabriel H. elmondása szerint Marián K.-t kétszer is el akarták tenni láb alól, de egyik alkalommal sem sikerült.

"Róbert N. tüzelt az autóból. Miután leadott néhány lövést, szitkozódni kezdett, mert a fegyver beragadt. Neki egy símaszk volt a fején, nekem pedig olyan gyerekmaszk, mint amilyent Halloweenkor viselnek" - beszélt ekkor már a harmadik próbálkozásukról.

Nem sokkal ezután Gabriel H. szerint balesetet szenvedtek - állítja, ez azért történt, mert Nigut valamivel eltakarta a szemét. Amikor sérülten magához tért, Nigut már nem volt ott. Azóta szökésben van.

Gabriel H. a bíróság előtt megerősítette, hogy Nigutot felbérelték erre a gyilkosságra. Az indíték mintegy 400 ezer euró volt, amelyet Marián K. a "falubeli barátjától" kért kölcsön.

TASR/para

Címkék: Róbert Nigut, ítélet