23 ezer nyugdíjas kap bónuszt az államtól júniusban – ön is köztük van?

2023. június 1. - 12:59 | Belföld

A Szociális Biztosító júniusban további 22 871 nyugdíjasnak folyósítja a szülői bónuszt, amelyre az öregségi nyugdíjasok és a nyugdíjkorhatárt betöltő rokkantnyugdíjasok jogosultak – tájékoztatott csütörtökön Martin Kontúr, a biztosító szóvivője.

23 ezer nyugdíjas kap bónuszt az államtól júniusban – ön is köztük van?
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A biztosító azoknak a jogosultságát bírálja el, akik kimaradtak a májusi adatfeldolgozásból, továbbá azokét a korkedvezményes nyugdíjasokét és rokkantnyugdíjasokét, akik 2023 júniusában érik el a nyugdíjkorhatárt.

A tájékoztatás szerint azok a szlovákiai nyugdíjasok, akik készpénzben kapják a nyugdíjukat, egyszerre kapják meg a szülői bónuszt a havi járadékukkal, de az is elképzelhető, hogy már korábban felvehetik a postán. A szülői bónusz havi maximális összege 21,80 euró egy gyerek után. Idén az egész éves összeget egyszerre folyósítja a biztosító, 2024-től havi részletekben, a nyugdíjjal együtt.

Májusban 852 ezren kapták meg a szülői bónuszt, további 240 ezer nyugdíjas nem jogosult rá. Ennek leggyakoribb oka, hogy a gyerekének a 2021-es évben nem volt nyugdíjbiztosítása. Az idei jogosultság elbírálásának végső határideje 2023. szeptember 30-a, a juttatást nem kell külön kérvényezni.


(TASR)